Mrkvový nebo dýňový dort zná asi každý. Jenže mrkev není jediná zelenina, kterou lze při pečení sladkých moučníků použít. Velmi známá je při pečení moučníků i cuketa. Použít lze jak zeleninu, tak některé luštěniny, případně kombinace obojího. A tak se můžete setkat s moučníkem z červené řepy, brownie z fazolí, hráškovým dortem, cizrnovým koláčem a dalšími.
Zeleninové dorty jsou skvělý způsob, jak použít zbytkový zeleninový salát, a do vaší stravy dostat více zdravých a dobrých věcí. Mimo to, že díky tomu dostanete do sebe více zeleniny a luštěnin, jsou tyto moučníky i neuvěřitelně chutné.
Perník s červenou řepou
Už jste někdy zkusili perník s červenou řepou? Pokud ne, máte co dohánět. Je velmi dobrý a díky červené řepy vydrží dlouhou dobu vláčný. V podstatě jej můžete upéci úplně stejně, jak jste zvyklí, jen použít zdravější verze mouky a přidat vařenou strouhanou řepu.
Obrázek: realfood.tesco
Hráškový dort
Hráškový dort lze upéci ve sladké i slané verzi. Ingredience se pochopitelně liší. My se dnes zaměříme na sladké moučníky, takže řeč bude o sladkém dortu. Těsto můžete udělat opět přesně tak, jak jste zvyklí, jen přidáte rozmixovaný sladký hrášek – může být i mražený. Ingredience na dort: 275 g hrášku, 200 g nesoleného másla, 150 g cukru, 3 vejce, 2 lžičky vanilkového extraktu, šťávu z půlky citronu a citronovou kůru, 250 g mouky, půl lžičky soli, 2 lžičky prášku do pečiva. Krém je z těchto ingrediencí: 150 g másla, 300 g cukru nebo můžete dát med dle chuti a potřeby, šťáva z citronu.
Obrázek: elizabethskitchendiary
Buchta ze sladkých brambor
Mezi mé další favority patří batáty (sladké brambory). V kuchyni se s nimi dá bezvadně čarovat. A použít je můžete samozřejmě i do základu těsta na dort/buchtu. Pokud se nebojíte v kuchyni experimentovat, pak určitě tento moučník vyzkoušejte. Batáty jednoduše uvaříte, rozmačkáte na kaši a přidáte klasické buchtové ingredience: vajíčka, mouku, vanilku nebo jiný extrakt, prášek do pečiva, máslo, cukr atd. Horní část buchty ozdobíte libovolným krémem a ozdobíte třeba sekanými oříšky. Tady je poleva z másla, cukru, vanilky a smetanového pomazánkového másla.
Obrázek: bettycrocker.co
Buchta z cizrny
Pokud vám zbyla z oběda zbyla cizrna, pak ji můžete rozmixovat a použít do těsta na koláč či buchtu. Díky tomu nemusíte používat tak velké množství mouky (u některých receptů lze mouku úplně vypustit) což je mnohem zdravější a ocení to i zažívání. Má oblíbená buchta z cizrny obsahuje jen: rozmixovanou cizrnu z plechovky, špetku soli, banán, vajíčko, ovesné vločky, rostlinné mléko, máslo, javorový sirup, muškátový oříšek, skořici, jedlou sodu (nebo kypřící prášek). Nahoru pak můžete vyskládat jablka a ještě posypat skořicí.
Obrázek: pulses
Fazolový brownie
Brownie je kakaový (čokoládový) moučník, který se těší velké oblibě. Chcete-li mlsat zdravěji a dostat do těla rostlinné bílkoviny a vlákninu, přidejte do těst i černé (mohou být i jiné) fazole. Na těsto budete potřebovat: 1/3 šálku másla, šálek čokolády, půl šálku cukru, 2 vejce, 1 šálek odkapaných fazolí (z konzervy nebo vařené), 3 lžíce mouky, 1 lžíce kaka, špetku soli a 1 šálek jakýchkoliv sekaných (nesolených) ořechů.
Obrázek: iga