Ovocný koláč jako dezert k odpolední kávě má rádo spousta lidí. Častokrát si jej tito lidé však kupují, jelikož je jeho příprava náročná. Díky tomuto receptu však tomu tak být nemusí.
Víkendové setkání s rodinou či návštěvou chtějí často někteří lidé obohatit o nějaký dobrý ovocný koláč. Jeho příprava však může být někdy náročná a tak se tito lidé uchýlí k tomu, že koláč nakonec pořídí v obchodě či pekárně. Díky tomuto receptu však zvládnete upéct velice lahodný a nadýchaný koláč, který bude ozdobou vašeho odpoledne.
Co budete potřebovat
- 3 vejce
- špetku soli
- 12 polévkových lžic cukru
- 12 polévkových lžic mouky
- 12 polévkových lžic mléka
- 12 polévkových lžic rostlinného oleje
- 10 g prášku do pečiva
- 2 g vanilky
- 200 g rybízu nebo jiného bobulovitého ovoce
- 40 g mouky na drobenku
- 40 g cukru na drobenku
- 30 g másla na drobenku
Nejdříve připravte těsto
Vezměte si dostatečně velkou mísu, rozklepněte do ní všechna vejce, přidejte cukr, sůl a vše pomocí metličky rozšlehejte, aby zmizely veškeré krystalky. Následně do této směsi nalijte mléko s rostlinným olejem a opět vše důkladně promíchejte. Nakonec přidejte prášek do pečiva, mouku a vanilku. Vše znovu důkladně rozmíchejte.
Do těsta přidejte ovoce
Do celé směsi v misce nakonec přidejte rybíz či jiné bobulovité ovoce, které preferujete. Směs je dobré ještě jednou promíchat. Následně z této směsi už jen pomocí hnětení vytvoříte hotové těsto. V menší samostatné misce pak smíchejte mouku, cukr a máslo a pomocí rukou vše promíchejte, čímž vám vznikne drobenka.
Babiččin jablečný koláč na pánvi: Po revoluci ho dělala každý víkend, ta chuť vám přivolá vzpomínky na dětství
Koláč dejte péct
Vezměte si zapékací mísu, do které dejte pečící papír. Směs poté nalijte do zapékací mísy a posypte drobenkou. Troubu si předehřejte na 180 °C. Zapékací mísu s koláčem vložte do trouby a nechte ho péct 35 minut. Bobule v koláči by vám měly během pečení klesnout ke dnu zapékací mísy. Koláč vyjměte z trouby a ozdobu víkendového odpoledne máte hotovou.
Napište komentář