Skvělý způsob, jak zamrazit jahody a vychutnat si je i během zimy

Jahody jsou velice oblíbené ovoce, jasně červené barvy, příjemného aroma a lahodné chuti. Obsahují mnoho vitamínů, jako například vitamín A, B, C, E, dále je v nich i minimum cukru a velké množství vody. Jsou tedy rovněž dietní a lze je jíst v jakémkoliv množství.

Hodí se do koláčů, palačinek, džemů a marmelád. Perfektní jsou z nich i ovocné zmrzliny, či tvarohové knedlíky. Mají zkrátka všestranné využití. Jejich pěstování na zahrádce není nikterak náročné a zvládne jej i zahradník začátečník. Jahodník je poměrně odolná rostlina, která si žije svým vlastním životem a zvládne jakékoliv teploty.

Pokud ale budete chtít hojnou úrodu, je potřeba občas rostlinu i hnojit. Jestliže se vám jahod letos urodilo na zahradě více než obvykle a chcete si jich pár uchovat i na zimu v mrazáku, dáme vám jednoduchý tip, jak na to.

Co potřebujete na zamrazení jahod?

Než se pustíte do práce, připravte si:

  • 2 kilo zralých jahod
  • 400 gramů krystalového cukru
  • plastové krabičky vhodné

Jak postupovat?

Jahody si nejdříve omyjte pod vlažnou tekoucí vodou a očistěte od stonků. Nechte chvíli oschnout. Také protřiďte, abyste mezi ovocem neměli například poškozené, či plesnivé plody. Asi 600 až 700 gramů jahod pak přemístěte do hlubší mísy, přisypejte krystalový cukr a rozmixujte je.

Zbylé jahody vcelku pak rozmístěte do plastových krabiček a přelijte těmi rozmixovanými s cukrem. Misky pak zavíčkujte a dobře upevněte. Následně je vložte do mrazáku.

Mlsání jahod v jakékoliv roční období

Takto zmrazené jahody se sladkým pyré se dají velice dobře nahradit za klasickou zmrzlinu. Tato varianta mlsání je osvěžující a o dost více zdravější, než kdybyste si dopřávali zmrzliny kupované. Vydrží vám v mrazáku i několik let a pochutnávat si na nich můžete kdykoliv se vám zachce. Především pak děti tyto mražené dobroty ocení. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]