Slaniny se nemusíte bát. Při konzumování rozumného množství je zdraví prospěšná

Lidé, kteří se soustředí na udržení své hmotnosti, mohou všechna tučná jídla, kam patří i slanina, odsuzovat. Nelze tvrdit, že jsou zdravá, avšak pár výjimek lze mezi nimi najít. Jednou z nich je například slanina. Mnozí tvrdí, že její konzumace obecně tělu škodí, ale opak je pravdou. Má mnoho blahodárných účinků pro náš organismus, jelikož obsahuje především vitamín B2, thiamin, niacin, retinol, selen a také draslík, vápník a fosfor.

Proč jíst slaninu?

Pokud si zakoupíte kvalitní slaninu, nenaleznete v ní žádné konzervační látky. I proto je zdravější než ostatní uzeniny. Konzumovat by se měla ovšem v rozumné míře. A jaké pozitivní účinky má slanina na naše zdraví?

  • Posílí imunitní systém: díky obsahu kyseliny arachidonové dokáže přiměřené množství slaniny v jídelníčku snížit i cholesterol v krvi a zlepší celkovou imunitu.
  • Podpoří zdraví srdce a cév: mírná konzumace slaniny ovlivňuje příznivě i zdraví srdce a cév. Udržuje jejich elasticitu.
  • Ochrání tělo před škodlivými účinky kouření: zejména kuřáci by měli v přiměřeném množství slaninu jíst. Díky obsahu selenu, který zabraňuje oxidaci, může slanina určitým způsobem i ochránit před škodlivostí kouření.
  • Pomůže s regenerací po konzumaci alkoholu: kocovina je stav, který by mnozí lidé raději nechtěli znát. Po alkoholovém opojení je schopná slanina v tomto ohledu výrazně pomoci. Zabraňuje totiž rychlému vstřebávání alkoholu. Ve zkratce řečeno, usnadní vám proces střízlivění.

Další skvělé účinky slaniny

Slanina nepomáhá jen vnitřně, ale i vně. Můžete si z ní například vyrobit sádlo na bolavé klouby s příměsí kapky medu. Klouby přírodním krémem potřete, zabalíte do alobalu a ručníku a necháte přes noc působit. I ženy, které mají problémy se zánětem prsu mohou sádlo použít k hojení, zánětlivé místo postačí potřít, překrýt a nechat působit.

Nebo snad bojujete se ztvrdlými patami? Skvělé řešení je také slanina v kombinaci s citronovou kůrou. Citron překrojíte, vydlabete a do něj vtlačíte plátky slaniny, pak přiložíte na paty, zabalíte do bavlněného šátku, navlíknete ponožky a necháte pracovat přes noc. Pomocí slaniny se rovněž zbavíte odlupující se suché kůže, když na její povrch nasypete trochu jedlé sody a postižená místa jemně třete.

Slanina na patní ostruhy a bolavé zuby

Když slaninu semelete a získáte hladké sádlo, můžete jej použít i na patní ostruhy, léčivou směs vytvoříte společně se syrovým vejcem a zalijete 100 mililitry octa. Patu mastnou octovou mastí s vejcem pomažete, zabalíte do bavlněného šátku na noc a ráno směs jen z nohou smyjete.

Takto se doporučuje ostruhy léčit až týden, pro výraznější efekt. Pakliže vás bolí zub, vložte na kýžené místo plátek nesolené slaniny na 15 až 20 minut a bolest by měla postupně ustupovat.

Fotografie: Freepik

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]