Sladké mámení bez cukru

Mnoho lidí, zejména dětí, je závislých na cukru. Ne nadarmo se mu tak přezdívá „bílá droga“. Jen málo lidí ví, že cukr je pro tělo zbytečný a je mu na obtíž, neboť v něm likviduje bílkoviny, zinek, hořčík a některé skupiny vitamínu B. Málo kdo si však přizná a uvědomuje, že je na cukru závislý.

Problémy, které cukr podporuje

Velké množství cukru, jak již bylo zmíněno, likviduje některé důležité látky v našem těle. Jejich úbytek poté zapříčiní například deprese, únavu, bolesti hlavy. Kromě toho vede dlouhodobá konzumace cukru k obezitě, vysokému cholesterolu, cukrovce.

4 sladké alternativy

Je vhodné vyřadit bílý cukr z jídelníčku úplně, zprvu však stačí jej omezit a nahradit zdravějšími variantami. Začněte s námi postupně objevovat možnosti, jak sladit zdravě a přejděte trvale k lepšímu způsobu stravování.

1. Cukr třtinový

Třtinový cukr není rafinovaný a upravený, jako je ten bílý. Jsou v něm zachovány minerály a vitamíny, ale bohužel, jinak vede k nežádoucím účinkům stejně, jako bílý cukr. Je lepší, ale není to šampion.

2. Stévie

Jde o rostlinu, která je upravena do podoby sladkého prášku, kterém můžete osladit čaj, kávu, buchtu a mnoho dalších pokrmů. Někomu může vadit, že má chuť sladidla. Sladidla jsou ovšem nezdravá, umělá a stévie je oproti tomu velmi zdravá. Někomu však tato odlišná chuť od cukru bude vadit i po delší době, zatímco jiní si na ni zvyknou.

3. Cukr z kokosových květů

Ideální nahrazení bílého cukru je potom cukr z kokosových květů, kterým lze osladit studené nápoje, teplé nápoje i různá jídla. Pravý cukr by neměl obsahovat žádná dochucovadla ani konzervanty, jedině tak půjde opravdu o zdravou formu slazení. Díky nízkému glykemickému indexu je vhodný pro ty z vás, kteří se snaží zhubnout.

4. Sirupy

Javorový, borůvkový, agávový, datlový… Na trhu existuje celá řada příchutí sirupů, které v BIO kvalitě neobsahují nic jiného než přírodní látky. Těmito sirupy lze opět sladit úplně cokoliv!

Obrázek: pixabay.com

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]