Slupka z pomeranče nepatří do koše, je prospěšná díky svým účinkům na zdraví

Pomeranče jsou jedním z nejpopulárnějších plodů na světě. Většinou se konzumuje pouze samotný plod, kdy je před konzumací nejdříve odstraněná slupka, která končí v odpadkovém koši. Přesto někteří odborníci tvrdí, že pomerančová slupka obsahuje důležité živiny a měla by být rovněž konzumována, než končit v odpadcích.

Pomeranče jsou šťavnaté citrusové plody, o nichž je známo, že mají vysoký obsah vitamínu C. Ovšem méně známo je, že také pomerančová kůra je bohatým zdrojem několika živin, včetně vlákniny, vitamínu C a rostlinných sloučenin, jako jsou polyfenoly.

Ve skutečnosti pouze 1 polévková lžíce (6 gramů) pomerančové kůry poskytuje 14% denní hodnoty (DV) vitamínu C – téměř 3krát více než samotné ovoce. Stejná porce také obsahuje asi 4krát více vlákniny.

Studie ukazují, že strava s vysokým obsahem vitamínu C a vlákniny prospívá zdraví srdce a trávicího traktu a může chránit před některými typy rakoviny. Pomerančová kůra dále obsahuje solidní množství provitaminu A, folátu, riboflavinu, thiaminu, vitaminu B6 a vápníku.

Navíc je bohatá na rostlinné sloučeniny zvané polyfenoly, které mohou pomoci předcházet a zvládat mnoho chronických stavů, jako je diabetes typu 2, obezita a Alzheimerova choroba. Jedna studie dokonce zjistila, že celkový obsah a aktivita polyfenolu v pomerančové slupce byla výrazně vyšší než v samotném ovoci. Konkrétně pomerančové slupky jsou dobrým zdrojem polyfenolů hesperidin a polymethoxyflavony (PMF), které se zkoumají z hlediska jejich potenciálních protinádorových účinků.

Téměř 90% éterických olejů ve slupkách pomerančů je navíc tvořeno limonenem, což je přírodně se vyskytující chemikálie, jež byla zkoumána pro své protizánětlivé a protirakovinné vlastnosti. Nicméně sehnat v dnešní době bio ovoce, které má neošetřenou kůru, je trochu utopie, pokud se vám takové ovoce podaří sehnat, pak určitě stojí za kompletní konzumaci – tedy plod i slupku. U klasických pomerančů to raději nezkoušejte.

Všeho s mírou

Kvůli tvrdé struktury slupky a vysokému obsahu vlákniny může být obtížné její trávení. V důsledku toho by jejich konzumace měla být mírná a po malých kousíčcích – v opačném případě může slupka způsobit žaludeční potíže, jako jsou křeče nebo nadýmání. Slupky si tak můžete vychutnat nastrouhané do těst, ochucení a zdobení pečiva, v salátech, smoothie, koktejlech nebo je použít na marmeládu, přípravu čaje apod.

Jak slupky prospívají zdraví?

  • Jsou prevencí rakoviny

  • Podporují zdraví plic i zdraví srdce

  • Pomáhají při cukrovce

  • Podporují hubnutí

  • Proti křečovým žilám – obsahují látku, která pomáhá proti žilní nedostatečnosti

  • Zlepšují zdraví střev

  • Pro lepší spánek – díky esenciálním olejům

  • Posilují imunitní systém

  • Zmírňují alergie – obsahují sloučeniny, které mohou zabránit uvolňování histaminů

  • Léčí kocovinu

  • Řeší problémy se špatným dechem

  • Bojují s infekcí, chřipkou a nachlazením

  • Léčí kožní problémy

  • Léčí astma – pomáhají odstraňovat hlen

Fotografie: Pixabay