Správný postup při pěstování brambor zaručí bohatou sklizeň i začátečníkům

Brambory jsou u nás velmi populární plodinou. Dají se také poměrně snadno vypěstovat. Ukážeme vám návod, jak to zvládnout jednoduše a jak i začátečníci můžete mít skutečně bohatou úrodu. Uvidíte, že to není nic složitého. Základem je několik osvědčených postupů, které doporučují i zkušení zahrádkáři.

Základem je namočení brambor

Než budete brambory sázet, je třeba je nejprve namočit do speciálního roztoku. Zajistěte, že budete používat jenom ty brambory, které mají opravdu silní a kvalitní klíčky. Ty se následně namočí to této speciální směsi na dobu asi 30 minut. Tato směs se skládá z deseti litrů vody, ke které se přidá 1 polévková lžíce červeného vína, 1 lžička kyseliny borité a dále také trocha manganistanu draselného, aby vznikla tekutina lehce růžové barvy.

Nyní do země

Po půl hodině v tomto stimulačním roztoku už mohou brambory přijít do země. Ta by měla být nejenom dostatečně provzdušněná, ale měla by být také dostatečně vyživená. V tomto směru není lepším hnojivem, než klasický hnůj. I to je věc, kterou je dobré mít na paměti, pokud budete pěstovat brambory.

Naučte se hnojit

Kromě hnoje je tu ještě jedno hnojivo, které se vyplatí používat. Pokud chcete, aby vaše brambory dosahovaly velké úrody, hnojte je takzvanou ammophoskou. Známou látkou, kterou zahrádkáři poměrně často používají. Pravidelné použití výrazně znásobí jinak běžnou úrodu.

Kromě hnojení je třeba také pravidelně zalévat. Brambory jsou obecně nenáročné plodiny, které potřebují jenom dvě věci. Tou první věcí je dostatek hnojiva a tou druhou je dostatek vody. Obojí jim dopřejte a sklizeň bude dokonalá.

Příprava už koncem sezony

Letos to už sice nestihnete, ale na příští rok už můžete být připraveni. Máme na mysli vaši snahu spojenou s tím, že záhony na brambory je dobré chystat už na konci sezony. Díky tomu si během zimy odpočinou a budou mít dostatek důležitých látek pro dokonalou úrodu.

Fotografie: Pixabay

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]