Řízky patří mezi velmi oblíbená jídla. Mají je rády děti i dospělí. Jsou pokrmem svátečním pro slavnostní příležitosti, můžete si je ale připravit, kdykoliv na ně máte chuť.
Kuchaři ve všech koutech světa se předhánějí, kdo připraví nejchutnější řízky. A také dumají nad tím, co je učiní nejšťavnatějšími. Tkví to snad ve zvoleném trojobalu, speciálním naklepávání řízků nebo v použitém koření? Pravda se může skrývat ve všech vyjmenovaných možnostech. Obvykle to chce určitou praxi a zkušenosti k tomu, aby se vám řízky opravdu povedly a byla hezky šťavnaté.
Z čeho řízky nejlépe připravit
Na smažení lze použít maso vepřové, drůbeží i hovězí. Záleží na tom, čemu dávají strávníci přednost. U vepřového masa je vhodné vsadit na vepřovou panenku, která se na smažení nejlépe hodí. Ale protože patří k nejdražším masům, nahrazují ji mnozí kuchaři levnější vepřovou kýtou. Z drůbežího masa lze smažit krůtí i kuřecí prsa. Někdo dává přednost masu ze stehen, že je šťavnatější. Kdo chce smažit hovězí maso, měl by vybírat to ze zadní části – roštěnku, vrchní šál.
Co budete potřebovat na přípravu řízků
- 400 g masa (vepřové, hovězí, drůbeží)
- 4 vejce
- 100 g hladké mouky
- sůl
- pepř
- česnek (sušený, čerstvý)
- rostlinný olej
Postup přípravy smažených řízků
- Maso si nakrájíme na menší kousky, přikryjeme potravinářskou fólií a lehce naklepeme paličkou.
- Z jedné strany pak maso osolíme, z druhé posypeme mletým pepřem a česnekem. Lze použít samozřejmě i jiné koření.
- Oddělíte žloutky od bílků a dáte do dvou misek.
- Bílky se špetkou soli našleháte do tuhého sněhu.
- Žloutky rozšleháte vidličkou.
- Do misky si připravíte také mouku.
- A nyní přijde zlatý hřeb – kousky masa postupně namáčíte do žloutků, pak do mouky a jako poslední budou bílky.
Takto obalené řízky osmažíte na oleji z obou stran do krásné zlaté barvy na středním plamenu, aby se vám nepřipalovaly. Hotové řízky podávejte s brambory, zeleninovým salátem a můžete přidat i oblíbený dip.