Máte v ledničce 200 g sýra? Udělejte si výbornou chuťovku, která vám zabere jen pár minut

Sýrové koule se stanou oblíbenou součástí každé vaší oslavy a vaši hosté je budou milovat. Pokud k nim přidáte i pár oblíbených dipů, zmizí za pár vteřin.

Ať už řešíte jídlo na větší oslavu nebo jen pro pár přátel, stále dokola přemýšlíte, co připravit, aby na stole nebyly stále ty stejná jídla. Chlebíčky na sto způsobů a různé variace jednohubek vypadají sice skvěle, ale vy máte pocit, že váš slavnostní stůl potřebuje ještě něco neokoukaného navíc. Tím mohou být sýrové koule, které si všichni ihned zamilují. Jsou jemné, křupavé a s dipem neodolatelné.

Pro přípravu sýrových koulí budete potřebovat

  • 200 g sýra
  • 2 ks bílku
  • 10 g prášku do pečiva
  • 3 lžíce mouky
  • 50 g strouhanky
  • Rostlinný olej
  • Sůl a pepř
Fotografie: Pexels

Kdo by nemiloval sýr

Vyrobit sýr lze z jakéhokoliv živočišného mléka. Při pasterizaci dochází ke zničení mikrobů a snižuje se obsah vápníku, který je většinou přidáván v podobě chloridu vápenatého. V našich končinách patří k nejznámějším eidam, který zraje přibližně 4 měsíce, má příjemnou chuť a nijak nezapáchá. Několik let zraje například světově oblíbený parmazán. Italský sýr s chráněnou značkou je vynikající do omáček, těstovin nebo jen tak k vínu. Existuje obrovské množství druhů sýrů a každý tak má možnost si vybrat ten pravý.

Fotografie: Freepik

Příprava sýrových koulí

Oddělte bílky od žloutků. Bílky vlijte do vysoké mísy, osolte a vyšlehejte do husté pěny. Přisypejte mouku a prášek do pečiva a důkladně promíchejte. Sýr nastrouhejte na jemném struhadle a přidejte ke směsi. Promíchejte a spojte tak všechny ingredience. Připravte si hlubší pánev nebo fritovací hrnec s větším množstvím oleje.

Fotografie: Pixabay

Aby se vám s těstem lépe pracovalo, namažte si ruce rostlinným olejem. Z těsta vytvořte kuličky, které postupně obalíte v připravené strouhance. Vložte do rozpáleného oleje a krátce smažte dozlatova. Poté přendejte na talíř vyložený papírovými utěrkami, které pohltí přebytečný tuk. Sýrové koule jsou vhodným pokrmem pro různé oslavy jako slaná chuťovka. Jsou křupavé, jemné a velmi chutné. Dobrou chuť!

Pokud budete chtít něco navíc nebo recept opakujete a chcete trochu změny, můžete doprostřed koulí vložit například vlašský ořech nebo cokoliv dle chuti. Můžete si také připravit například tvarohový dip, který ochutíte čerstvými bylinkami, solí, pepřem a česnekem,  do kterého budete před konzumací koule namáčet.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]