Přiveďte do své kuchyně léto – připravte si tradiční řecký pokrm s názvem Briam. Jedná se o vyváženou kombinaci zeleniny, která vám učaruje.
Pokud již máte nějaké zkušenosti s vařením, pravděpodobně víte, že ta nejlepší jídla jsou připravována z čerstvé zeleniny. Ještě chutnější než ta z obchodu, je vlastní zelenina, kterou jste vypěstovali na své zahrádce. Pokud ale zahrádku, kde byste mohli pěstovat zeleninu nemáte, nebo zrovna není její sezóna, nemusíte zoufat. Díky globalizaci (a skleníkům) je čerstvá zelenina v obchodech k dispozici takřka celoročně. Připravit si z ní poté můžete třeba tradiční řecký Briam.
Suroviny potřebné pro přípravu Briamu:
- 125 mililitrů olivového oleje
- 250 mililitrů vody
- 100 gramů fety
- 2 kusy lilku
- 4 kusy cukety
- 3 kusy větších brambor (nebo 4 menší brambory)
- 4 kusy větších rajčat
- 2 kusy papriky
- 1 kus kuchyňské žluté cibule (pro jemnější chuť můžete zvolit 2 kusy šalotky)
- 3 stroužky česneku (preferujete-li pikantnější jídla, připravte si 4 stroužky)
- hrst čerstvé petrželky
- oregano, sůl a pepř dle vašich chuťových preferencí
Celková doba vaření vám zabere asi půl druhé hodiny
V prvním kroku přípravy zapněte troubu a nechte ji předehřát na 200 °C. Do menšího hrnce nalijte připravenou vodu a přiveďte ji k varu. Mezitím si připravte větší pekáč, v němž budete zeleninu péci a pusťte se do přípravy. Ze všeho nejdříve si veškerou přichystanou zeleninu omyjte a očistěte – brambory oloupejte. Z rajčat vykrojte ústí stonku, poté je zalijte vroucí vodou a nechte asi pět minut odstát. Po uplynutí potřebné doby rajčata z vody vyndejte a zbavte je slupky.
Nyní si k ruce vezměte prkénko a začněte zeleninu krájet. Cuketu (kterou jste v předešlém kroku zbavili semínek), brambory i lilek krájejte na přibližně stejně velké kostky o velikosti 2 až 3 centimetry.
Papriku nakrájejte na tenčí proužky a cibuli na půlkolečka. Tři spařená rajčata zbavená slupky rozkrojte na čtvrtiny a jedno rajče si nechte stranou. V dalším kroku naskládejte nakrájenou zeleninu do připraveného většího pekáče.
Aby se vám zelenina nerozvařila, ale naopak se propekla rovnoměrně, vložte do pekáče jako první brambory a až poté zbytek zeleniny. Dbejte přitom na to, abyste do pekáče nejdříve nasypali tvrdší zeleninu – nejměkčí zelenina by měla přijít na řadu jako poslední.
V dalším kroku si připravte omáčku, kterou zeleninu přelijete. Do vyšší nádoby vložte rajče, které jste si předtím dali stranou, oloupané stroužky česneku, petrželku a olivový olej. Suroviny následně dohladka rozmixujte.
Vzniklou omáčku okořeňte, osolte a opepřete dle svých chuťových preferencí. Pokud by byla příliš hustá, můžete do ní přilít trochu vody. Dochucenou omáčkou přelijte zeleninu v pekáči a pekáč následně zakryjte alobalem. Připravený Briam vložte do předehřáté trouby a pečte po dobu 40-45 minut. Po uplynutí požadované doby alobal sejměte, zeleninu v pekáči promíchejte a odkryté pečte dalších 15-20 minut. Hotový Briam servírujte se sýrem feta, který jej dochutí.