Taková kuřecí prsa nikdy nekupujte. Závadný kus okamžitě prozradí jeho vzhled

Kuřecí maso
Fotografie: Pixabay

Dobře si prohlédněte kuřecí maso, které v obchodě kupujete. Pokud vypadá takto, raději jej nechte v regále a poohlédněte se po kvalitnějším.

Kuřecí maso je obecně považováno za to nejzdravější. Je libové, má malý podíl tuku a obsahuje vysoký podíl bílkovin. Přesto v obchodě můžete často narazit na kuřecí maso, které zdaleka tak kvalitní není. Napovědět vám může struktura kuřecích prsou. Pokud obsahují mezi svalstvem hodně bílých tukových vláken, měli byste je raději nechat v regále.

Bílé proužky prozrazují nekvalitní maso

Bílé pruhy, které se nacházejí mezi svalovými vlákny u kuřecích prsou, vám o kvalitě tohoto masa mohou leccos napovědět. Jak uvádí deník Webniusy, výzkum provedený vědci z Oxfordské univerzity ukázal, že přítomnost těchto pruhů může zvýšit obsah tuku v mase až o 200 % ve srovnání s masem, jež tukové pruhy nemá. Takový kuřecí řízek má tedy větší obsah tuku, než by mít měl.

Čím větší a viditelnější tyto tukové pruhy jsou, tím horší je kvalita kuřete. Lze z nich usuzovat i to, že takové maso obsahuje výrazně méně bílkovin. Má tedy mnohem nižší nutriční hodnotu. Navíc snížený obsah bílkovin má vliv i na samotnou chuť masa. Jak uvádí web AlternativníMagazín, tyto tukové proužky má na svědomí především průmyslový velkochov, kde se klade důraz na rychlé vykrmení drůbeže.

Český obchodní řetězec stáhnul závadnou potravinu oblíbené značky. Pokud ji máte doma, nekonzumujte ji

Ve velkochovu jej vykrmí za 40 dní

Zatímco obyčejné kuře roste do konečné velikosti asi 6 měsíců, kuřata ve velkochovech zvládnou vykrmit do jateční velikosti už za 40 dní. Bílé tukové proužky svědčí o tom, že kuře rostlo rychle a jeho svalová tkáň se nevyvíjela rovnoměrně. I když samo o sobě není takové maso škodlivé, při časté konzumaci může vést k obezitě a onemocnění jater nebo ledvin.

krájení masa
Fotografie: Freepik

Věnujte tedy výběru masa pozornost už v obchodě. Maso z certifikovaných chovů je sice dražší, poskytne vám však záruku, že konzumujete skutečně zdraví prospěšné a nutričně hodnotné maso. Ještě lépe uděláte, pokud se poohlédnete po blízkých bio farmách, na nichž kuřata zpravidla žijí mnohem déle a rovněž nejsou krmena hormony nebo antibiotiky. Na SvětěKreativity jsme rovněž psali, jakých znaků si při koupi masa všímat. Takto koupíte to nejčerstvější a nejchutnější kuřecí maso.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*