Turecká zmrzlina se vyrábí po staletí. V minulosti se jednalo hlavně o kombinaci sněhu a ovoce, nyní se dá zmrzlina připravit i z lepších surovin, přesto jich není potřeba moc.
Původně byla výroba zmrzliny časově náročným procesem, což z ní činilo luxusní pochoutku dostupnou jen zámožným vrstvám společnosti. S časem se však zmrzlina stala běžně dostupnou a rozšířila se mezi širší veřejnost. V Turecku se objevili první pouliční prodejci, kteří nabízeli zmrzlinu přímo na ulicích měst, což přispělo k její popularitě.
Ingredience potřebné na přípravu zmrzliny:
- 1 litr plnotučného mléka
- 140 gramů kukuřičného škrobu
- 400 gramů kondenzovaného mléka
A poté na ořechovou zmrzlinu:
- 1 gram vanilinu
- 100 gramů arašídů
- 100 gramů rozinek
Dále na čokoládovou zmrzlinu:
- 30 gramů kakaa
- 50 gramů čokolády
Po ochutnání této domácí zmrzliny už nebudete chtít jinou. Je lahodnější a levnější než kupovaná
A na třešňovou zmrzlinu:
- 200 gramů zmražených třešní
- 30 gramů cukru
- 1 banán
Nejprve si připravíme zmrzlinový základ
Jako první ohřejte mléko na 90 stupňů a odlijte si z něj 100 mililitrů do samostatné mísy. V této míse rozmíchejte mléko se škrobem, dokud nebude směs hladká a bez hrudek. Poté směs opět přilijte zpět do hlavní nádoby a nechte vařit. Přidejte kondenzované mléko do vařícího se mléka a důkladně promíchejte.
Připravíme jednotlivé příchutě
Pro přípravu první náplně si najemno rozdrťte arašídy a opláchněte rozinky. V druhém hrnci povařte višně s trochou cukru, dokud se nevytvoří šťáva. Banán nakrájejte na malé kousky a spolu s višňovou šťávou rozmixujte v mixéru na hladkou kaši. Čokoládu nastrouhejte pomocí jemného struhadla. Do první třetiny mléčné směsi vmíchejte vanilku, poté přidejte ořechy a rozinky a vše důkladně promíchejte.
Připravené směsi jednoduše zmrazíme
Ořechovou směs vložte do formy a dejte zmrazit na hodinu. Do další části mléčné směsi přidejte kakao, dobře promíchejte, posypte čokoládovými lupínky a také uložte do mrazáku na hodinu. Poslední část mléčné směsi spojte s třešňovým a banánovým pyré, promíchejte a zamrazte na hodinu.
Napište komentář