Rady a tipy

Střídmá konzumace piva přináší řadu zdravotních benefitů

25. 7. 2020

Pivo je celosvětově známým nápojem a mezi lidmi je velice oblíbené. Zvlášť v Česku je spotřeba piva poměrně vysoká. Tento nahořklý nápoj se vyrábí vařením a fermentací obilných zrn spolu s kvasnicemi a chmelem. Někdy se do piva přidávají i další přídatné aromatické látky. Většina druhů piva obsahuje zhruba 4 až 6 procent alkoholu. Mnozí odborníci tvrdá, že pití piva v podstatě nemá žádné zdravotní přínosy, pojďme se ale na tohle téma podívat trochu z blízka. […]

Rady a tipy

Opomíjená pampeliška může pomáhat stejně dobře jako celá řada běžných léků

25. 7. 2020

Pampeliška je známý i pod názvem Smetánka lékařská. Jedná se v podstatě o velice houževnatý druh plevele, který je velice náročné dostat z pozemku, či zahrady. Pampeliška má však mnoho nezměrných výhod co do blahodárných účinků na naše zdraví. Již historicky se tato rostlina se zářivě žlutým květem používala v lidovém léčitelství a pomáhala léčit nemoci jater, trávicí obtíže, rakovinu, nebo akné. […]

Rady a tipy

Opomíjený angrešt má blahodárné účinky na zdraví

23. 7. 2020

Pakliže máte zahrádku, možná na ní najdete kromě jahod a rybízu i angrešt. Tohle ovoce roste běžně ve formě keře a nese plody různých barev, od té bílé, červené, až po fialovou. Chuťově je tohle ovoce velice zvláštní, dalo by se říct trpce sladké. Slupka angreštu je pokrytá typickými jemnými chloupkami. Druhů angreštu se na světě celá řada. Jeho přidanou hodnotou jsou blahodárné účinky na náš organismus. […]

Rady a tipy

Tichý nepřítel a mnohdy i zabiják: Příznaky zákeřné rakoviny jater

21. 7. 2020

Rakovina jater je nejčastěji diagnostikována u lidí s játry cirhotickými. Ty se tvoří především u jedinců, kteří bojují ve svém životě několik let s alkoholismem. Onkologické onemocnění jater se ale nevyhýbá ani těm lidem, kteří se léčí s virovou hepatitidou. Pakliže máte žloutenku, jste více ohrožení rakovinou jater a je nutné docházet na pravidelné kontrolní testy krve. V ojedinělých případech však může k tomuto vážnému onemocnění dojít i bez zcela zjevných příčin u zdravého člověka. […]

Rady a tipy

Reflexní masáž rukou pomáhá proti bolestem hlavy, nachlazení a depresím

20. 7. 2020

Reflexní terapie je ve společnosti rovněž známá jako reflexologie. Tato metoda je tak trochu příbuzná klasické akupresuře, která pochází z Číny. Reflexní terapie svůj vývoj zaznamenala hlavně v Americe. Princip této terapie spočívá v stlačování jednotlivých bodů na těle. Obvykle se tak děje na dlaních, nebo na chodidlech. Tato stimulace může pomoci od mnoha různých potíží. […]

Rady a tipy

Přehnané dezinfikování domácnosti není pro lidský organismus prospěšné

19. 7. 2020

Moderní doba významně podporuje takzvaný boj proti organismům, kterým jsou bakterie. Na každém rohu se prodávají dezinfekční prostředky, či ubrousky. Také došlo i k rozvoji léčiv s antibiotickým účinkem, které pomáhají lidem zvládat těžká bakteriální onemocnění. Vraťme se ale k úklidům. Popírat důležitost základní hygienické čistoty nemůžeme, avšak ani úzkostlivá péče o domácnost není pro lidský organismus prospěšná. […]

Rady a tipy

Pláč není známkou slabosti, ale naopak emoční inteligence

19. 7. 2020

Během života zažíváme mnoho různých situací. Některé jsou radostné, jiné zase mohou vyvolávat pláč, velký smutek, hněv, nebo zklamání. Přirozeně projevujeme prožívání šťastných momentů smíchem a prožívání těch žalostných pláčem. Ten však může být označován známkou celkové lidské slabosti. Především malí chlapci mohou mít značné emoční potíže v dospělém věku po tom, co jim rodiče tvrdí, že muži přeci nepláčou. Projevování jakýchkoliv emocí je ale obzvlášť důležité. Pláč je možné označit i za určitou známku emoční inteligence. […]

Rady a tipy

Častá konzumace určitých potravin může škodit zdraví více, než si myslíme

18. 7. 2020

Vyvážený jídelníček je základem pro zdraví duševní a hlavně fyzické. Měly by v něm být zahrnuté jak bílkoviny, tuky, tak sacharidy. I dostatečný příjem vitamínů a minerálů je důležitý. Množství konzumovaného jídla by mělo být rovněž odvislé od pohybové aktivity. Příjem a výdej by měl být dá se říct v rovnováze. Člověk by však měl jíst obecně vše, co je energeticky a výživově hodnotné pro tělo. Lékaři ovšem vydali doporučení, jakým potravinám je dobré se raději vyhnout. […]

Rady a tipy

Tymián jako ideální léčivá rostlina na mnohé zdravotní neduhy

16. 7. 2020

Tymián nazýváme botanicky Thymus vulgaris. Někdy je tato bylina známá i jako mateřídouška obecná. Tymián se nejčastěji užívá v kulinářském světě k ochucování mnoha druhů pokrmů. Je oblíbenou přísadou do polévek, omáček, nebo salátů. Jeho blahodárné účinky však nemají hranic a příznivě působí na naše tělo i v podobě odvarů, či tinktur. To věděli již ve starověkém Řecku, kde se hojně tymián používal především k detoxikaci organismu. […]

Rady a tipy

Vhodná úprava jídelníčku pomůže výrazně snížit hladinu cholesterolu

14. 7. 2020

Téměř třetina populace má problém s tím, že má zvýšený cholesterol v krvi. Obtíže způsobuje především ten „zlý“ cholesterol, který nazýváme odborně LDL. Tato dá se říct patologie dokáže zapříčinit celou řadu dalších život ohrožujících onemocnění. Proto je nasnadě pečovat o své zdraví a snažit se udržet míru LDL cholesterolu v optimální výši, která není pro organismus škodlivá. Jednou z možností je samozřejmě hodnotná a zdravá strava. Existuje 5 potravin, které vám s kompenzací vyššího cholesterolu dobře pomohou. Jaké to jsou? […]

Rady a tipy

Projevy nedostatku vitamínu D dokáže rozpoznat i laik

11. 7. 2020

Vitamín D je nezbytný pro správnou funkci našeho organismu. Nejznámější způsob, jak ho doplnit, je vystavit se na sluníčko a opalovat se. Někdy je však nutné jej dodat tělu různými doplňky stravy a léky. Vitamín D je potřebný především k vstřebávání vápníku a fosforu. Také je zodpovědný za silný imunitní systém, který nás chrání před vznikem nemocí. […]