Příprava dortu nemusí být tak náročná, jak se na první pohled zdá. I přesto, že se tvrdí, že dorty patří do rukou cukrářům, zvládneme si jeden lahodný připravit i v pohodlí domova.
Dorty jsou všeobecně velmi oblíbeným dezertem, jejich příprava se ale může zdát velmi náročná. Pokud ale máme ten správný recept, poradíme si s jeho přípravou raz dva. Bostonský dort proslul zejména v USA a Anglii, připravit si jej ale můžeme doma a zaručeně nás překvapí svou jedinečnou chutí. Rozhodně stojí za ochutnání.
Ingredience potřebné na přípravu bostonského dortu:
- mouka – 100 gramů
- prášek do pečiva – 1/2 lžičky
- sůl – 1/4 lžičky
- moučkový cukr – 100 gramů
- vaječné žloutky – 4 kusů
- rostlinný olej – 50 gramů
- mléko – 60 gramů
- vanilkový extrakt – lžička
- 4 bílky
- ocet – 1/2 lžičky
Ingredience potřebné na přípravu krému:
- 4 žloutky
- cukr – 60 gramů
- sůl – špetka
- kondenzované mléko – 60 gramů
- mléko – 320 gramů
- kukuřičný škrob – 30 gramů
- máslo – 15 gramů
- vanilkový extrakt – 1 lžička
Ingredience potřebné na přípravu ganache:
- horká šlehačka – 120 gramů
- čokoláda – 120 gramů
Na přípravu tohoto nadýchaného dezertu nepotřebuju troubu ani mixér. Uložte si tento snadný recept
Začneme krémem, je zapotřebí, aby nám ztuhnul
Na přípravu krému si smícháme žloutky s cukrem krystal, solí a kondenzovaným mlékem. Do této směsi nalijeme horké mléko a pečlivě promícháme. Vzniklou směs přelijeme do hrnce a vaříme do zhoustnutí. Do husté směsi přidáme máslo a vanilkový extrakt. Takto připravený krém necháme vychladnout. Mezitím si připravíme piškotový korpus.
Dort, na který je potřeba korpus, krém a ganache
Na přípravu korpusu budeme potřebovat hlubokou mísu, do které dáme žloutky, moučkový cukr, rostlinný olej a vanilkový extrakt. Mícháním vytvoříme jednotnou směs, do které prosejeme mouku, prášek do pečiva a sůl. Ve druhé nádobě si připravíme bílky, které ušleháme dohladka. K bílkům přidáme ocet, 60 gramů moučkového cukru a vytvoříme pevnou pěnu.
Obě těsta smícháme a dáme do trouby
Bílkovou směs smícháme se vzniklým těstem a upečeme korpus. Ten připravujeme v troubě po dobu 18 – 22 minut, na 170 stupňů. Těsto následně necháme vychladnout a potřeme předem připraveným krémem. V hrnci si zahřejeme smetanu, ve které rozpustíme čokoládu. Jakmile nám vznikne jednotná směs, nalijeme ji na připravený dort. Výsledný dezert umístíme na 2 hodiny do lednice a můžeme podávat.
Napište komentář