Mnoho lidí se vyhýbá koupi a konzumaci uzenin, protože nikdy nevíme, co je jejich obsahem. Existuje ale způsob jak zjistit, že se v našich rukou nachází kvalitní kus uzeniny.
Výživová hodnota uzenin se velmi liší a to hlavně proto, že velmi záleží na obsahu této pochutiny. Klobásy obvykle obsahují strojně oddělené maso, tuk, vodu a emulgátory. Kromě těchto složek v uzeninách najdeme také konzervanty, sůl a také cukr. A právě poměr složení těchto látek má velký vliv na kvalitu uzenin.
Potraviny, která budí rozporuplné emoce
Uzeniny se řadí mezi potraviny, které jsou schopné rozdělit společnost na několik táborů. Najdou se takoví, kteří uzeniny milují, takoví, jimž nevadí, ale i ti, kteří by uzeninu nepozřeli ani náhodou. A to hlavně proto, že neví jejich složení. Podle webu GotowanieOnet nejsou klobásy jako klobásy.
Při nákupu v obchodě bychom si pozorně měli přečíst nejen složení, ale soustředit se také na tvrdost produktu. Nejen klobása, ale ani párky by neměly být tvrdé. Kromě toho je zapotřebí nenechat se obalamutit hezkým obalem, ale opravdu se soustředit na obsah produktu. Pokud je na obale uvedeno MOM, můžeme si být jisti, že tento produkt maso neobsahuje. Odbornice na potraviny na svém Instagramu uvedla, že takový produkt obsahuje převážně odpad, který vzniká při zpracování masa.
Čerstvé vejce, nebo pukavec: Jednoduché způsoby, díky kterým okamžitě odhalíte, zda je ještě bezpečné vejce jíst
Kůže, drápy, voda a škrob
Zkratka MOM (také SOM), která je na obale uvedena, upozorňuje spotřebitele, že obsahem uzeniny jsou produkty, které vznikají při zpracování masa. Je zapotřebí se nenechat nachytat, o skutečné maso jde jen zřídka kdy. Kromě samotných zbytků z opracování masa se jedná také o škrob, sójový protein, krupici, stabilizátory a zvýrazňovače chuti.
@ben306069 Shocking moment two keepers where left in an enclosure with Elmo a male silverback at the fort worth zoo #shocking #fortworthzoo #silverback #scary #zoo #zookeeper #gorilla #fyp #fortworth #elmothegorilla #exposed #coverup ♬ original sound – Ben306069
Výrazným ukazatelem je také cena produktu, pokud chceme kvalitní surovinu, dá se předpokládat, že si za ni budeme muset připlatit. U složení platí, že čím je kratší, tím je to pro výsledný produkt lepší. Kvalitní produkt bude po tepelném opracování měkký a bude se rozpadat. Pokud tomu tak není, držíme klobásu plnou umělých přísad. Jestli chcete mít opravdu jistotu, že váš produkt je kvalitní, můžete si klobásu snadno připravit doma. Jak na to, jsme čtenáře deníku SvětKreativity informovali v předešlém článku.
Napište komentář