Tento piškotový dort můžete udělat na každou příležitost a překvapíte každého

Mnoho lidí si dělá starosti s tím, když mají na nějakou událost přinést něco dobrého z domova. Tento recept na piškotový dort se vám bude v takové situaci velmi hodit. 

Složité dorty nemají lidé rádi, protože jejich příprava je vcelku náročná a také zdlouhavá. Není nutné se vyhýbat pečení jen proto, že vypadá komplikovaně. Stačí si najít takový recept, který zvládne i začátečník v kuchyni. Většina takových dortů je hotová za chvíli a nebudete s ním mít moc práce. Vyzkoušejte si například piškotový dort, ke kterému je potřeba udělat náplň a polevu.

Potřebné ingredience na dort

  • 7 bílků
  • špetka soli
  • vanilin
  • 4 žloutky
  • 6 polévkových lžic cukru
  • 6 lžic mouky
  • 1 polévková lžíce škrobu

Poleva:

  • 1 šálek mléka
  • 3 polévkové lžíce cukru

Náplň:

  • 3 vaječné žloutky
  • 4,5 polévkových lžic vody
  • 1 šálek kondenzovaného mléka
  • 280 gramů másla
  • část balení chalvy

Pusťte se do přípravy dortu

Nejprve si nachystejte všechny ingredience na stůl nebo na linku, abyste si poté ušetřili čas s jejich hledáním. Navíc je dobré, když mají suroviny pokojovou teplotu, protože se poté lépe spojí a zabere vám méně času jejich míchání. Vejce samozřejmě můžete vyndat z ledničky až ve chvíli, kdy je potřebujete použít.

Fotografie: Unsplash

Začněte míchat ingredience

K ruce si vezměte hlubokou mísu, do které prosejte mouku a smíchejte se škrobem. Rozklepněte si 7 vajíček a rozdělte žloutky od bílků. Bílky dejte dohromady se solí v jiné misce a vyšlehejte pomocí ručního šlehače do nadýchané pěny, které se také říká sníh. Po částech do něj přidávejte i cukr a dále šlehejte, dokud nebude sníh tuhý a hustý.

Fotografie: Pexels

Postupně začněte přidávat po jednom žloutky a vždy dobře vyšlehejte. Až budete mít všechny suroviny vyšlehané, nástroj (šlehač) si odložte. Nyní přichází na řadu mouka, kterou postupně přisypávejte a na míchání použijte nejlépe metlu. Až budete mít dojem, že všechno je pořádně smíchané, připravte si pečící papír a plech. Vyložte jej pečícím papírem a směs na něj vylijte. Troubu si předehřejte na 200 °C a pečte asi 12 až 15 minut. Po dopečení piškot vyklepněte, nechte vychladnout a pečící papír dejte stranou.

Příprava krému není složitá

Nemusíte se obávat přípravy krému, protože je velice jednoduché jej připravit. Do misky si dejte žloutky, vodu a kondenzované mléko. Vařte na mírném ohni do té doby, dokud nebude směs hutná. Nezapomínejte po celou dobu vše míchat, aby se tekutina nezačala připalovat. V kuchyni byste poté měli velmi nepříjemný zápach.

Fotografie: Freepik

I přesto, že už budete mít dovařeno, míchejte až do vychladnutí. Nyní si k ruce opět vezměte šlehač a vyšlehejte změklé máslo do pěny. Poté jej postupně smíchejte za stálého šlehání s uvařeným a vychladlým krémem. Bokem si nastrouhejte část chalvy a přidejte ji ke vzniklému krému. Nakonec je potřeba vše promíchat metlou.

Poleva dortu ze 2 surovin

Abyste měli na dort i polevu, stačí vám k tomu použít dvě suroviny. Smíchejte mléko a cukr a začněte tyto dvě ingredience zahřívat. Nechte ohřívat až do té doby, dokud se cukr nerozpustí. Poté máte hotovou směs na dort. Přesuňte se k piškotu, ořízněte jeho okraje a rozdělte jej na 3 stejné části.

Dvě části potřete krémem, dejte je na sebe a navrch přijde poslední kousek piškotu. Náplní můžete potřít i okraje a celý dort lze posypat strouhanou chalvou nebo kousky ořechů. Nakonec lze zalít celý dort ještě teplou polevou. Až budete mít vše hotové, uložte váš dokonalý výtvor na několik hodin do lednice.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]