Posilte svoji imunitu přírodním způsobem, který skutečně funguje. Nakládaný česnek vám sníží riziko nachlazení o více než polovinu a navíc je účinným antioxidantem.
O česneku se často hovoří jako o zázraku – díky svým téměř zázračným účinkům, se používá v řadě receptů, ale i léčiv, která mají za cíl podpořit imunitu, respektive celkové zdraví organismu. Česnek ale dokáže více než jen „nakopnout“ vaši imunitní odpověď. Je zároveň skvělým antioxidantem, který napomáhá přirozené detoxikaci organismu. Naučte se ho správně nakládat – při pravidelné konzumaci se můžete těšit z celkového zlepšení zdraví a výrazně menšího počtu prodělaných nachlazení a respiračních onemocnění.
Ingredience potřebné k přípravě česnekové vzpruhy:
Pro sklenici o objemu 190 mililitrů:
- 3 velké palice česneku
- 25 mililitrů jablečného octa
- 1 čajová lžička hrubozrnné soli
- šťáva z jednoho citronu
- studená voda (množství dle potřeby)
- celý černý pepř
Postup přípravy krok za krokem:
Ze všeho nejdříve si připravte sklenice, do nichž budete česnek nakládat. Ty nejprve sterilizujte – všechny sklenice důkladně vymyjte horkou vodou a prostředkem na mytí nádobí. Následně je vyskládejte na plech a v troubě předehřáté na 160 °C je nechte asi 20 minut ohřívat, dokud neoschnou. Mezitím, co máte sklenice v troubě, si připravte česnek. Všechny 3 palice rozdělte na jednotlivé stroužky, které nasypte do středně velkého hrnce.
Hrnec s česnekem následně naplňte vodou a nechte přibližně půl hodiny odstát. (Tento krok vám významně usnadní loupání jednotlivých stroužků. Ovšem nechcete-li čekat, můžete ho snadno vynechat.)
Po uplynutí potřebného času vodu z hrnce slijte, jednotlivé stroužky oloupejte a nasypte je do středně velké mísy. V dalším kroku si k ruce vezměte celý černý pepř a do každé z připravených sklenic vhoďte několik kuliček (dle velikosti 3-5).
Poté, co do sklenic nasypete pepř, je až po okraj napěchujte oloupanými stroužky česneku. Na vrch přidejte 1 čajovou lžičku hrubozrnné soli a dle vašich chuťových preferencí pokapejte příslušným množstvím citronové šťávy. V posledním kroku česnek i koření zalijte 25 mililitry jablečného octa a sklenici dobře uzavřete. Hotový nakládaný česnek skladujte na chladném a temném místě – ideální je spíž, sklep, ale využít můžete i ledničku.
Nakládaný česnek je skvělým pomocníkem při prevenci i léčbě nachlazení, chřipky a jiných respiračních onemocnění. Pomůže vám rovněž při vysokém krevním tlaku, vysoké hladině cholesterolu či k obecnému posílení imunity. Díky nálevu (který sám o sobě podporuje zdraví organismu) získá jemnější a delikátnější chuť a zároveň neztratí své léčivé účinky. K dosažení co nejlepších zdravotních výsledků konzumujte několik stroužků nakládaného česneku denně.