Tvarohové preclíky 10x lepší než sladké sušenky. Recept pro všechny mlsouny zvládne i nešika

Pokud hledáte tip na rychlé a chutné občerstvení, vyzkoušejte rychlé preclíky s tvarohem, které se při přípravě obejdou zcela bez vajec.

Rychlé a křehké tvarohové preclíky budou hotové velmi rychle. V kuchyni nestrávíte více než několik minut, a přesto se budete na konci radovat z velmi chutného a křupavého výsledku tvarohové těsto je co do zpracování zcela nepřekonatelné a jako bonus ho díky jeho lehkosti ocení i lidé držící dietu.

Ingredience na rychlé preclíky

Budete potřebovat jen 7 jednoduchých ingrediencí, které pravděpodobně najdete doma v lednici, takže ani nebudete muset na nákup. Jen u tvarohu buďte trochu vybíraví – nejlépe vám totiž poslouží ten v alobalu. Vaničkový bývá příliš mokrý a do těsta je následně nutné přidat více mouky, což může mít negativní vliv na jeho nadýchanost.

  • 230 gramů tvarohu
  • 170 gramů hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 90 gramů másla
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1 špetka soli
  • podle potřeby krystalový cukr

Jak připravit těsto na preclíky

S těstem si budete muset trochu pohrát, takže si k ruce připravte hlubší mísu, do které se vám všechny ingredience pohodlně vejdou. Nejdříve do ní vložte nakrájené máslo. Mělo by mít pokojovou teplotu, aby se s ním následně co nejlépe pracovalo. Důkladně ho vymíchejte se solí a cukrem. Stačí jen, aby se sypké ingredience rozpustily, není nutné míchat až doběla. Poté do máslové směsi zapracujte tvaroh.

Znovu důkladně promíchejte tak, aby v těstě nikde nezůstaly větší kousky máslové směsi. Ty by později způsobily deformaci již hotových preclíků. Nejlépe si poradíte, pokud budete nejdříve tvaroh zapracovávat do másla vidličkou a teprve později si vezmete k ruce vařečku. Nakonec zbývá přidat mouku a prášek do pečiva.

Mouku zapracovávejte pomalu

Aby vám však těsto nezhrudkovatělo, nesmíte do něj všechnu mouku přidat naráz. Udělejte to tedy raději postupně. Nejdříve si mouku prosijte do jiné mísy a smíchejte ji s práškem do pečiva. Teprve poté tuto směs po částech přidávejte k tvarohu a máslu a vždy důkladně rozmíchejte. Teprve ve chvíli, kdy bude těsto homogenní, přisypte další část mouky.

Je docela dobře možné, že možná budete muset trochu mouky přidat, nebo naopak ubrat. Vše závisí na aktuální vodnatelnosti tvarohu. Řiďte se proto svým citem. Výsledkem by mělo být hladké a nelepivé těsto – nic jiného vás totiž k úspěchu nepřivede. Pokud nepůjde vyválet a nakrájet na kousky, pak preclíky nevytvoříte.

Jak na upečení preclíků

Nakonec těsto vyválejte a nakrájejte na menší díly. Z nich tvořte preclíky a ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Předtím ještě obalte jednu stranu preclíků v cukru. Pečte při 180 °C asi 10 až 15 minut. Hotové preclíky nechte vychladnout a zkonzumujte co nejdříve. Při uložení do druhého dne už nebývají tak dobré.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]