Účinná eliminace mšich a dalších škůdců na zahradě díky osvědčeným postupům

Každý domácí pěstitel, či zahradník se čas od času může potýkat se škůdci, kteří ohrožují jeho úrodu. Mezi ty nejčastější patří hlodavci, housenky, plži, nebo třeba mšice a mravenci. Nasnadě je tyto nezvané hosty zlikvidovat, avšak ne vždy jsou pro okolní přírodu vhodné metody chemické. Lze použít i zcela neškodné přírodní odpuzovače tohoto hmyzu. Tyto ekologické prostředky jsou šetrné a máte je vyrobené raz dva.

Přírodní produkty k odstranění škůdců

Vyzkoušejte tyto jednoduché směsi, které vaši úrodu ochrání:

  • Mýdlový roztok: mýdlo s obsahem mastným kyselin nastrouhejte najemno, vložte do hluboké nádoby, vlijte vodu, promíchejte do rozpuštění, přidejte amoniak a pomocí rozprašovače aplikujte na rostliny na zahradě. Směs používejte za příznivého počasí, kdy svítí slunce. Pokud bude deštivo, váš boj se škůdci bude marný, jelikož kapky mýdlový odpuzovač smyjí.
  • Rajčatový výluh: skvěle pomohou proti nežádoucím škůdcům i rajčatové lístky, tedy výluh z nich. Pár rajčatových listů naložte do sklenice s vodou, nechte několik hodin macerovat a roztok pak rozprašte na plodiny na zahrádce.
  • Bramborový výluh: podobným způsobem, jako rajčatové listy pomohou i ty bramborové. Zelená bramborová nať je totiž jedovatá a hmyz spolehlivě odradí. Asi kilo čerstvých listů ponořte na čtyři hodiny do deseti litrů vody, pak přeceďte a kropte rostliny.

Další účinné metody k odstranění škůdců na zahradě

Jestli se o vaši úrodu pokouší snad i housenky, velice efektivně je odradíte tímto roztokem: do deseti litrů dešťové vody ponořte asi tři kila lopuchových listů a nechte louhovat asi čtyři dny. Pak scezenou tekutinu aplikujte na pěstované rostliny.

Housenky nebudou mít šanci. Na slimáky zase zaberou listy révy, které položte kolem plodin na zahrádce. Slimáci se budou soustředit na ně, nikoliv na vaši zeleninu, či ovoce a večer je spolu s listy jen zlikvidujete.

Fotografie: Freepik, Pixabay

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]