Ucpaný dřez i zápach vyřešíte bez chemie za několik málo chvil

Ucpaný dřez je v kuchyni velmi nepříjemnou věcí. Zvláště, pokud se k tomu všemu přidá také nepříjemný zápach. Pokud se obojího chcete zbavit, tak vás zaujme jedna velmi jednoduchá a také univerzální finta, která se dá v případě potřeby použít také v koupelně.

Snadno, rychle a bez chemie

Jistě víte, že na ucpaný dřez se dnes prodávají různé komerční produkty. Ty však mají hned několik problémů. Ne vždy účinkují, jak mají, často jsou plné nebezpečné chemie a obvykle jsou poměrně drahé. Proto je vždy lepší najít levnější, silnější a ekologickou alternativu. My vám ji ukážeme. Unikátní je už v tom, že vám postačí jenom dvě složky.

Co budete potřebovat?

Zní to až neuvěřitelně, ale na ucpaný dřez a jeho vyčištění vám skutečně budou stačit jenom dvě věci. A to navíc úplně obyčejné. Jednou z nich je citronová šťáva a tou druhou je jedlá soda. Obou dvou si připravte stejné množství. Na kuchyňský dřez doporučujeme od každého asi půl šálku, což by mělo plně dostačovat.

Toto je správný postup

Když obojí máte, je třeba dodržet i správný postup. Citronovou šťávu dejte do hrnce a přiveďte ji k varu. Když se začne vařit, ihned ji začněte lít do dřezu a zároveň do odtoku sypejte také jedlou sodu. Dejte pozor na dvě věci – ať se nespálíte a ať vás nepřekvapí pěnivá chemická reakce. Když je vše na místě, tak nechte 10–30 minut působit. Déle není třeba. Pokud by přesto nedošlo k nápravě, doporučujeme celý postup opakovat. Je to efektivnější než dlouhodobé působení jedné jediné směsi.

Následně by měl být ucpaný dřez vyřešen. Dejte do něho špunt, napusťte trochu horké vody a potom špunt vyndejte. Horká voda by měla povolené potrubí propláchnout a odtok bude opět fungovat zcela bez problémů, tak jako dřív. Nejenom, že ho uvolníte, ale také se zbavíte nepříjemného zápachu, který zde nejčastěji vzniká z různých zbytků jídel, které se v dřezu mohou usazovat.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]