Ucpaný odpad v domácnosti zvládnete uvolnit i bez návštěvy instalatéra

Fotografie: Pixabay

Všichni to dobře známe – ucpaný odpad čas od času potrápí každou domácnost. Dokáže způsobit nepříjemnosti, a proto je dobré znát způsob, jak jej rychle a snadno vyřešit. Kromě chemických čističů ale existují i šetrnější metody – ušetříte peníze i přírodu, a navíc nemusíte spěchat někam do obchodu.  Zjistěte s námi, jak dosáhnout odblokování odpadu pomocí věcí, které máte doma.

V sifonu se hromadí vlasy, špína, jídlo a jiné nečistoty. Když se k tomu přidá ještě mýdlo nebo šampon, často se vytvoří tuhá hmota, která ucpe potrubí a nepohne s ním ani proud vody. Na odstranění takových usazenin vám postačí dvě ingredience – ocet a jedlá soda.

Fotografie: Pixabay

Proč právě tyto přísady?

Především proto, že potlačují zápach, mají dezinfekční účinky a jsou snadno biologicky odbouratelné. Jedlou sodu jistě znáte nejen jako přísadu do pečení, ale také jako výborného pomocníka při údržbě a úklidu domácnosti.

Vědecké studie prokazují její účinnost proti některým bakteriím a houbám. Pokud jde o bílý ocet, ten má antimikrobiální účinky a snadno rozpouští nečistoty a dezinfikuje jakékoliv povrchy v domě.

Směs těchto dvou složek umožňuje získat skvělou chemickou reakci, která velmi snadno uvolňuje ucpané potrubí, a přitom není agresivní k potrubí, ani životnímu prostředí.

Fotografie: Pixabay

Jak postupovat?

Budete potřebovat:

  • 300 ml bílého octa
  • 100 g jedlé sody
  • 2 litry horké vody

Dejte vařit vodu. Jakmile dosáhne bodu varu, přidejte do ní ocet a nechte směs vařit ještě 10 minut. Do odpadu přidejte sodu a následně do něj nalijte směs vody a octa. Nechte působit přes noc a ráno propláchněte odpad tekoucí horkou vodou. Chcete-li udržovat potrubí v dobrém stavu, můžete každý měsíc nalít celou láhev bílého octa do odpadu, abyste zabránili jeho ucpání. Takto tedy o odpad můžete pečovat preventivně a zabráníte nepříjemným problémům, zápachu a nečekaným komplikacím.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]