Ze zelí můžete uvařit veliké množství chutných a sytých pokrmů. Je jen na vás, co za dobrotu si z něj uvaříte. Zkuste třeba vynikající placičky podobné bramborákům.
Je jedno, jestli si zelí vypěstujete doma a nebo ho koupíte v obchodě, dá se z něho vytvořit tolik různých jídel, že si můžete vybírat, jaké z nich si uvaříte. Ať už si uděláte typicky české maso s knedlíkem a se zelím, nebo vynikající segedínský guláš, vždy to bude správná volba. Nebo můžete vyzkoušet něco úplně jiného, a jeden takový recept si můžete vyzkoušet rovnou.
Co budete potřebovat
- 750 g zelí
- 2 cibule a vejce
- 2 stroužky česneku
- 1 lžičku soli
- 0,5 lžičky pepře
- 1 lžičku tymiánu a červené papriky
- dle potřeby olej
- dle potřeby mouku
Také je potřeba připravit jogurtovou omáčku. Na tu budete potřebovat:
- půlku jogurtu
- stroužek česneku, citronovou šťávu
- špetku soli a petrželky
A můžete se vrhnout do vaření
Nejprve si nasekejte zelí a zalejte ho vodou. Přiveďte k varu a vařte asi 10 minut. Poté slijte vodu a nechte zelí úplně vychladnout. Cibuli si očistěte a nakrájejte nadrobno. Na pánvi si rozpalte olej a cibuli na ní osmahněte dozlatova. Přidejte česnek, a ten smažte, dokud nebude mít hnědou barvu.
Za chvíli máte hotovo
Zelí raději ještě vymačkejte, abyste z něj dostali veškerou vodu. Promíchejte ho s cibulí, vejci, solí a pepřem. Přidejte bylinky a koření a mouku. Z těsta, které vám vzniklo, si vytvarujte stejně velké placičky. Ty poté smažte na rostlinném oleji z obou stran dozlatova. Omáčku uděláte tak, že smícháte všechny suroviny dohromady.
Je to velice jednoduchá a sytá večeře, která potěší i ty nejnáročnější strávníky. Vyzkoušejte to a nebudete litovat. Přejeme vám dobrou chuť!