Proč je opravdu záhodno odřezávat růžky houbiček na nádobí: Téměř nikdo neví o této vychytávce

Fotografie: Pxhere

Houbičky na mytí nádoby jsou neodmyslitelnou součástí každého domácího úklidu i dalších prací. Skrývají ovšem některá rizika, která vyžadují protiopatření.

Tyto malé kousky polyuretanu jsou jedním z nejšpinavějších předmětů celé domácnosti. Podle odborníků připadá na každých 2,5 cm houby asi 10 milionů bakterií. A touto pomůckou prosím myjeme nádobí, ze kterého pak jíme. Je tedy ideální je měnit asi jednou za týden. Dalším dobrým postupem je po každém použití jeden okraj houbičky odříznout. Může se to zdát jako zvláštní opatření, má to ovšem několik dobrých důvodů.

Čistí, sama je však špinavá

Navzdory tomu, že je houba v neustálém kontaktu s vodou a saponátem, ona sama je okem hurikánu a nevyčistí se. Houbička je tak skrz naskrz prolezlá plísněmi, patogeny, zárodky E. Coli a salmonely. Mnohé hospodyně se naučily životnost houbiček prodlužovat ponořením do vroucí vody a fyziologického roztoku. Případně ji rovnou čistí pomocí jedlé sody či octem a také ji sterilizují v mikrovlnné troubě. Možností je nepochybně vícero.

Ovšem bez ohledu na vaši úpornou snahu ani tyto postupy výrazně nepomohou. Zničíte tak jen 60 % všech škodlivin, zbytek zůstane a může se dál dostat do nádobí. Odřezávání vrstev a týdenní výměna je tak jediným spolehlivým způsobem. Pokud ale houbičku nechcete úplně vyhodit, může dostat „jinou práci“. Odřízněte jí růžek, čímž houbičku jasně označíte jako určenou například na čištění bot nebo jiné aktivity nesouvisející s jídlem.

Fotografie: Depositphotos

Protokol pro mycí houbičku

Ušetříte tím sebe i domácnost před zmatky, nikdo nevezme upravenou houbičku a nebude s ní mýt talíře. Pravidlo pravidelné výměny houbičky určené na nádobí je implicitní, kromě něj jsou ale ještě způsoby, jak z mytí nádobí bakterie odstranit. V případě, že kuchyně není vybavena myčkou, velmi se hodí dvě utěrky na nádobí. Jednu vyhraďte na mastnější kusy, jako jsou hrnce nebo pánve, dá se také použít na varné desky a pracovní plochu.

Fotografie: Depositphotos

Druhou, která bude čistší, nechte na příbory, šálky a talíře. Samotnou houbu po použití důkladně opláchněte v normální vodě – odstraníte tak přebytečnou pěnu – vyždímejte ji a vysušte. Jakmile v ní zůstane vlhkost, jde o ideální prostředí pro množení bakterií. Nejlepším místem jsou pak závěsné držáky. Vypadají dobře a zůstatková vlhkost odkape gravitací. Hodně pomůcek v kuchyni by měl potkat stejný servis, málokdy na to ale myslíme.

Zdroj: Apartmenttherapy