Udržte své orchideje v kondici po celý rok díky osvědčeným postupům pro jejich pěstování

Orchideje jsou velmi oblíbené rostliny, oplývají totiž krásnými květy různých barev. Nejběžnější jsou bílé, růžové, nebo například fialové. Aby orchideje těšily svým vzhledem co nejdéle, je zapotřebí je nejen pravidelně zalévat, ale také občas hnojit. Máme pro vás několik tipů, s kterými se vám podaří své květiny udržet v kondici po celý rok.

Účinné tipy, jak udržet orchideje co nejdéle krásné

Aby byla květina co nejdéle v kondici, řiďte se těmito radami:

Orchideje nepřesazujte ihned po zakoupení, počkejte, až vykvete. To je ten nejlepší čas, kdy ji dát do jiného květináče. A co budete potřebovat na přesazení? Speciální substrát na orchideje, který obsahuje mech, nebo rašeliník a kousky stromové kůry. Květináč by měl být průhledný, nebo s průzory, ideálně košík, aby se ke kořenům dostalo dobře světlo.

Do květináče k orchidejím vložte po přesazení jednu tabletu aktivního uhlí. Tento postup opakujte zhruba jednou za dva měsíce. Uhlí dodá rostlině potřebné minerální látky, působí tedy jako hnojivo.

Orchidej umístěte ideálně na jedno místo (na parapet) a nepřesouvejte ji, neprospívá jí to. Pokud budete chtít zastínit prudké sluneční světlo, můžete na okna nalepit záclony čili ozdobný tyl.

Květinu zalévejte tak, že ji ponoříte do lavoru s vodou a necháte nasát potřebnou tekutinu, pak jen zbytek odlijete. V létě zalévejte orchideje jednou týdně a v zimních měsících jednou za čtrnáct dní.

Další tipy, jak pečovat o orchidej

Orchideje také nemají v oblibě místo, které je větrné, nebo kde je průvan. V případě, že opouštíte byt na delší dobu, popřemýšlejte o zakoupení samozavlažovacího květináče, který se postará o tom, že vaše květiny budou mít dostatek vláhy. Ideální je samozřejmě v případě dlouhodobé dovolené požádat někoho z rodiny, kdo vám vaše ctěné orchideje a jiné pokojové rostliny bude zalévat.

Fotografie: Olga Papsueva

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]