Zdravý a rychlý oběd, večeři nebo přílohu uvítáme všichni. Zeleninové placky jsou skvělé i jako svačina do práce či školy.
V Čechách asi všichni známe klasické bramboráky, případně oblíbené cukeťáky. Co zkusit přidat další suroviny? Každému z nás se krčí v lednici pár zbylých mrkví i petržel. Z těchto přísad mohou vzniknout zdravé a chutné zeleninové placky, které budou výbornou volbou i pro vegetariány, pro dobu půstu nebo prostě pro ty, kteří se vydali na cestu zdravého stravování. Placky mohou být vyrobeny z různých druhů zeleniny.
Zeleninové placky s minimem mouky
Brambory, mrkev, petržel, cuketa, květák, brokolice… Prakticky jakoukoliv zeleninu můžete přidat. Využijete tím krásně i zbytky z lednice. Zeleninové placky jsou navíc zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny, tedy látek nezbytně nutných pro udržení zdraví. Velkou výhodou je i možnost upravit je tak, aby vyhovovaly různým dietním a chuťovým preferencím. Mouku můžete přidat i například bezlepkovou nebo celozrnnou, sýr bez laktózy, vejce lze nahradit veganskou směsí.
Ingredience:
- Cuketa – 750 g;
- Brambory – 2 ks;
- Cibule – 2 ks;
- Mrkev – 2 ks;
- Paprika kapie – 1 ks;
- Vejce – 1 ks;
- Petržel – svazek;
- Tvrdý sýr – 70 g;
- Mouka – 4 polévkové lžíce;
- Sůl – ½ lžičky.
Známý šéfkuchař z televize prozradil tajemství, díky kterému bramboráky v restauraci chutnají 2x lépe
Ingredience na dip:
- Zakysaná smetana 20% – 2 lžíce;
- Česnek – 2 stroužky;
- Petržel – svazek.
Postup:
- Cuketu a brambory oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle a promíchejte. Navrstvěte do mísy, každou vrstvu osolte, poté promíchejte.
- Nechte 15 minut stát.
- Na pánvi rozpalte olej.
- Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev nastrouhejte nahrubo.
- Vložte cibuli a mrkev na pánev, smažte 2-3 minuty. Osolte, přidejte papriku nakrájenou na malé plátky a promíchejte.
- Zeleninu za stálého míchání smažte 3-5 minut.
- Z cuket a brambor vymačkejte tekutinu. Ke směsi nasypte osmaženou zeleninu.
- Přidejte vejce, nasekanou petrželku a nahrubo nastrouhaný sýr. Promíchejte.
- Vsypte mouku, opepřete, vše promíchejte do hladka.
- Na pánvi s malým množstvím oleje smažte dozlatova malé placky.
- Dejte na plech vyložený papírovou utěrkou, aby odsála přebytečný tuk.
- Na omáčku přidejte do zakysané smetany nasekanou petrželku a prolisovaný česnek. Promíchejte.
Napište komentář