Vezmu pár druhů zeleniny a připravím tyto zdravé křupavé placky. Miluje je i můj zmlsaný manžel

Zeleninové placky hotové šest placek na bílém talíři

Zdravý a rychlý oběd, večeři nebo přílohu uvítáme všichni. Zeleninové placky jsou skvělé i jako svačina do práce či školy.

V Čechách asi všichni známe klasické bramboráky, případně oblíbené cukeťáky. Co zkusit přidat další suroviny? Každému z nás se krčí v lednici pár zbylých mrkví i petržel. Z těchto přísad mohou vzniknout zdravé a chutné zeleninové placky, které budou výbornou volbou i pro vegetariány, pro dobu půstu nebo prostě pro ty, kteří se vydali na cestu zdravého stravování. Placky mohou být vyrobeny z různých druhů zeleniny.

Zeleninové placky s minimem mouky

Brambory, mrkev, petržel, cuketa, květák, brokolice… Prakticky jakoukoliv zeleninu můžete přidat. Využijete tím krásně i zbytky z lednice. Zeleninové placky jsou navíc zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny, tedy látek nezbytně nutných pro udržení zdraví. Velkou výhodou je i možnost upravit je tak, aby vyhovovaly různým dietním a chuťovým preferencím. Mouku můžete přidat i například bezlepkovou nebo celozrnnou, sýr bez laktózy, vejce lze nahradit veganskou směsí.

Ingredience:

  • Cuketa – 750 g;
  • Brambory – 2 ks;
  • Cibule – 2 ks;
  • Mrkev – 2 ks;
  • Paprika kapie – 1 ks;
  • Vejce – 1 ks;
  • Petržel – svazek;
  • Tvrdý sýr – 70 g;
  • Mouka – 4 polévkové lžíce;
  • Sůl – ½ lžičky.
Bramboráky smažení na pánvi

Známý šéfkuchař z televize prozradil tajemství, díky kterému bramboráky v restauraci chutnají 2x lépe

Ingredience na dip:

  • Zakysaná smetana 20% – 2 lžíce;
  • Česnek – 2 stroužky;
  • Petržel – svazek.

Cukety na talíři

Postup:

  • Cuketu a brambory oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle a promíchejte. Navrstvěte do mísy, každou vrstvu osolte, poté promíchejte.
  • Nechte 15 minut stát.
  • Na pánvi rozpalte olej.
  • Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev nastrouhejte nahrubo.
  • Vložte cibuli a mrkev na pánev, smažte 2-3 minuty. Osolte, přidejte papriku nakrájenou na malé plátky a promíchejte.
  • Zeleninu za stálého míchání smažte 3-5 minut.
  • Z cuket a brambor vymačkejte tekutinu. Ke směsi nasypte osmaženou zeleninu.
  • Přidejte vejce, nasekanou petrželku a nahrubo nastrouhaný sýr. Promíchejte.
  • Vsypte mouku, opepřete, vše promíchejte do hladka.
  • Na pánvi s malým množstvím oleje smažte dozlatova malé placky.
  • Dejte na plech vyložený papírovou utěrkou, aby odsála přebytečný tuk.
  • Na omáčku přidejte do zakysané smetany nasekanou petrželku a prolisovaný česnek. Promíchejte.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*