Snězte 3 vejce denně a po týdnu poznáte zásadní rozdíl na svém zdraví

Obavy o obsah cholesterolu ve vejcích jsou již dávno překonané. Vědci i nutriční specialisté nyní konzumaci vajec víc než vřele doporučují. Přinášejí celou řadu benefitů našemu zdraví.

Trvalo pěknou řádku vědeckých výzkumů a studií, než se vejce dostala ze seznamů nezdravých potravin. Naštěstí pro naše zdraví. Nejenže nejsou zdravotně závadná a nezpůsobují zahlcení organismu cholesterolem, jak se dříve předpokládalo, ale naopak nesou zásadní zdravotní benefity, pro které už stojí za to vzít je na milost.

Silné kosti, zdravé cévy

Zdá se, že každý člověk si ve vejci najde důvod, proč je konzumovat. Ať už bojujete s jakýmikoliv druhy neduhů, na všechny se nachází alespoň dílčí odpověď v obyčejném vejci. Nejzásadnější ze všech je obsah vitaminu D, kterého má podle vědeckých studií naše „západní“ civilizace zásadní nedostatek.

Je to proto, že tělo si jej syntetizuje ze slunečního záření, což však nefunguje přes oblečení. Pouhá tři vajíčka dokážou pokrýt až celou třetinu denní doporučené dávky tohoto vitaminu, čímž prospívá zdraví kostí, cév, svalů, zubů, imunitního vzhledu i krásnému vzhledu pokožky a vlasů. Tomu všemu prospívá i komplex vitaminů skupiny B, zejména pak B12, které si tělo neumí samo vyrobit a je třeba je doplňovat z potravy.

Bílek vydá za porci masa

I když nositelem většiny zdravotních benefitů a většiny vitaminů a minerálů ve vejcích je žloutek, ani bílek nestojí nijak v pozadí. Je to vlastně čistý protein, který je bezpodmínečně nutný pro správnou funkci každé jednotlivé buňky v těle. Bez bílkovin by se tělo rozpadlo v beztvarý chaos. Konzumace bílků je vhodná zejména pro osoby, které ze svého jídelníčku vyřazují maso. Pouhá tři vejce obsahují tolik bílkovin, jako jeden celý hovězí steak.

Fotografie: Unsplash

Obsah proteinů ve stravě má dalekosáhlejší účinky, než si mnozí lidé uvědomují. Kontroluje totiž nadměrné napětí, zlepšuje kvalitu svalů, a to včetně hladké svaloviny. Prospívá zdraví srdce a cév, což je obzvláště důležité, když většina populace umírá na srdeční obtíže. Zařadit vejce do svého jídelníčku se proto zdá jako více než dobrý nápad.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*