Velmi jednoduchý způsob, jak vypěstovat silné a krásné růže. Vhodné i pro začínající zahradníky

Fotografie: Freepik

Pěstujete růže? Pak jistě víte, že jsou to choulostivé rostliny, které vyžadují specifickou péči a jen tak někde se jim nedaří. Aby byly růže odolnější vůči nepříznivým podmínkám a aby se urychlil jejich růst, je nutné je naroubovat. Růže mohou být naroubovány koncem dubna nebo začátkem května, ale vždy dříve, než se objeví pupeny.

Roubování nemusí být složité

Možná vám připadá, že roubování je záležitost jen pro zkušené zahrádkáře. Nemusí to tak ale být. Ve skutečnosti se jedná o velmi jednoduchý proces. Nejdůležitější je používat při práci vhodný nástroj. Jak na to? Ořezejte stonek růže ostrým nožem. Stonek poté rozřízněte na dvě části. Následně si připravte stonek druhé růže a vytvořte na něm ostrou vidlici, kterou poté zasuňte do otevřeného stonku první růže.

Fotografie: Freepik

Dále si nachystejte brčko, které zkraťte na požadovanou délku a rozřízněte jej tak, abyste tubičkou mohli překrýt spoj obou růží. Připevněte brčko pomocí gumiček nebo provázků, aby byl spoj dobře krytý a pevný.

Fotografie: Freepik

Roub se rychle uchytí

Na vrch naroubované větévky dejte igelitový sáček a upevněte jej kolem větévky. Zvýšíte tak obsah oxidu uhličitého, ze kterého rostlina žije a pomáhá jí v růstu.

Vyčkejte přibližně dva týdny. Po uplynutí této doby můžete odstranit jak pytlík, tak také brčko. Zkontrolujte, že se stonky dostatečně propojily a že společně mohou pokračovat v růstu.

Fotografie: Freepik

Neroubujte příliš pozdě

Výjimečně se může stát, že se roub neujme. Pokud máte ještě čas, je možné zkusit postup zopakovat. Pokud ne, je vhodné vyčkat až do podzimy. Pokud byste začali roubovat příliš pozdě, hrozí, že bude růže příliš oslabená a projeví se to nejen na kvetení, ale i na její odolnosti vůči chorobám a škůdcům.

Za vaši práci se vám růže odmění vytrvalostí a bohatým kvetením. Naroubované kusy bývají velmi silné a mohou díky tomu vznikat i velmi zajímavé kombinace květů. Neváhejte se do roubování pustit, i když nejste zrovna ostřílení zahrádkáři.

Zdroj: GardeningKnowHow

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]