Vodu po vaření těstovin nevylévejte do dřezu, má řadu užitečných využití

Fotografie: Freepik

Je jen málo lidí, kteří nemají rádi těstoviny. Většina z nás je miluje a tak si je často vaříme na různé způsoby. Těstoviny si můžete připravit pokaždé jinak. Navíc jsou uvařené za pár minut. Není divu, že se staly oblíbeným jídlem po celém světě. Těstoviny prostě hodíte do vařící vody a za pár minut je vytáhnete, nebo vodu scedíte. Voda z těstovin se ale dá znovu skvěle využít.

Voda z těstovin není obyčejná voda

Voda, která vám v hrnci zbyla po dovařených těstovinách, už není jen obyčejná voda. Tato voda obsahuje spoustu škrobů. Vylít tuto užitečnou tekutinu by byl hřích. Dá se velmi dobře využít.

Navíc si spočítejte, kolik vody se asi spotřebuje ročně na vaření těstovin. My vám přinášíme hned pět užitečných tipů, jak tuto škrobovou vodu znovu využít.

Fotografie: Pixabay

Překvapivé způsoby využití vody po vaření těstovin

Vaření rýže – ideální je, když vaříte obě přílohy najednou. To si jen odeberete vodu po dovaření těstovin a uvaříte v ní rýži. Vodu si můžete také odložit do druhého dne. Rýže uvařená ve vodě z těstovin má mnohem lepší chuť

Fotografie: Pixabay

Pro přípravu chlebového těsta

Pokud se chystáte na pečení chleba nebo pizzy, tato voda vám přijde vhod. Chléb i pizza budou chutnat mnohem lépe. Odložte si vodu a použijte ji při zadělávání těsta místo vody z vodovodu

Fotografie: Pixabay

Zahušťování omáček a polévek

Slaná škrobová voda z těstovin je skvělý základ pro zahušťování omáček a polévek. Můžete ji použít místo vody z vodovodu. Mějte ale na paměti, že je voda už posolená, takže tomu přizpůsobte slanost připravovaného pokrmu

Fotografie: Pixabay

Mytí nádobí

Pokud jste do vody nepřidali také olej, můžete ji využít i při mytí nádobí. Rozkládající se škrob má skvělé čisticí účinky

Fotografie: Shutterstock

Pro lesklé vlasy

Použijte škrobovou vodu jako masku na vlasy. Namočte vlasy na deset minut do škrobové vody a poté umyjte šampónem. Výsledek vás ohromí. Vaše vlasy budou krásně hebké a lesklé

Fotografie: Freepik

Příště až budete opět vařit svou oblíbenou italskou specialitu, nezapomeňte vyzkoušet některý z našich tipů. Těstoviny se musí vařit ve velkém množství vody. Pokud vám záleží na spotřebě, s našimi tipy ušetříte a navíc vás může hřát u srdce, že děláte něco pro životní prostředí.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]