Vrstvené dorty jsou populární, ale velmi pracné. Pokud byste rádi nějaký takový vyrobili, ale v kuchyni jste teprve v začátcích, zkuste připravit nepečený vrstvený dort. Je mnohem snazší a stejně lahodný.
Nejjemnější domácí vrstvený dort se smetanovým pudinkovým krémem a strouhanou bílou čokoládou je přesně to, co potřebují začátečníci k dodání kulinářského sebevědomí. Ale nepohrdne jím ani zkušený kuchař nebo cukrář. Tento dezert je tak rychlý a lahodný, že se hodí vždy, když není času nazbyt. Nečeká vás žádná trouba, žádné drcení sušenek ani jiné komplikace. Tou nejobtížnější částí receptu je počkat, až dort ztuhne v lednici.
Na přípravu dortu si nachystejte následující přísady:
Na drobenkový korpus:
- Hladká mouka – 250 g
- máslo – 150 g
- cukr – 70 g
Na pudinkový krém:
- Zakysaná smetana s obsahem tuku 20 % – 500 g
- vajíčko – 2 ks
- cukr – 150 g
- vanilkový cukr – 1 balíček
- kukuřičný škrob – 2 lžíce
Na ozdobu:
- Bílá čokoláda – 1 tabulka
Nejdřív míchat, potom smažit
Do hluboké mísy nasypejte hladkou mouku, kterou jste předtím proseli přes jemné sítko. Tak ji zbavíte veškerých hrudek, které se v ní často vyskytují. Prosejte i moučkový cukr, který smíchejte s moukou. Nakonec přidejte kousek studeného másla. Není dobré jej nechávat předem povolit v teple, namísto drobenky by vznikla amorfní hmota s úplně jinými vlastnostmi.
S pomocí prstů promačkejte máslo se směsí mouky a cukru. Ještě lepší je pracovat vidličkou anebo přísady „prosekávat“ příborovým nožem. Výsledkem by měla být homogenní drobivá směs. Na kamnech pak rozehřejte suchou pánev, a když je horká, vsypte do ní drobenku, nebo její část. Podle toho, jak velkou máte pánev. Drobenku opražte dozlatova.
Připravte pudinkový krém
Jakmile je drobenka hotová, přesuňte svou pozornost k pudinkovému krému. Do hrnce vyklepněte dvě vajíčka, přidejte klasický krystalový cukr, jeden balíček vanilkového cukru a také kukuřičný škrob. Metličkou všechny ingredience vyšlehejte do husté pěny.
K vajíčkové pěně pak přilijte dvacetiprocentní zakysanou smetanu. Znovu vše metlou dobře promíchejte a postavte rendlík na kamna. Za stálého míchání vařte směs na středním ohni tak dlouho, dokud nezíská hustou konzistenci pudinku.
Sestavte dort a nechte ho ztuhnout
Nyní přijde ta nejzábavnější část. Připravte si kulatou dortovou formu, sejměte z ní kroužek a položte ho na plochý talíř. Na dno formy vsypte trochu osmažených drobků tak, abyste pokryli celé dno, a důkladně je s pomocí polévkové lžíce či kulatého dna skleničky upěchujte do pevné a soudržné vrstvy. Na tu rozetřete trochu pudinkového krému.
Stejným způsobem pokračujte ve vrstvení. Drobenku už nyní nepěchujte, dort byste tím rozbili. Poslední vrstvu by měl tvořit krém. Hotový dort ve formě zakryjte přilnavou potravinářskou fólií a vložte na 2 až 3 hodiny či nejlépe přes noc do lednice vychladit, ztuhnout a proležet. Nakonec nastrouhejte tabulku bílé čokolády a nasypejte ji na povrch dortu.