Výroba domácích koblih podle starodávného receptu. Až ochutnáte to tvarohové těsto, tak ho budete chtít jíst i samotné

koblihy láhev

Nadýchané koblihové těsto rozplývající se na jazyku. Oblíbené koblížky můžete tvarovat snadno díky plastové láhvi. Koblihové kuličky jsou rychlým pohoštěním či večeří.

Koblihy se podávaly jako tradiční masopustní pečivo a první zmínky o nich pocházejí již ze 13. století. Připravují se na mnoho způsobů, mohou mít různé tvary i velikosti. Základem je těsto, které se smaží ve vysoké vrstvě oleje do zlatavé barvy. Typický koblih se plní marmeládou nebo čokoládou. V Americe je pak velmi oblíbená varianta koblih s dírou uprostřed, tedy oblíbené donuty. Ty jsou poté máčeny v různých polevách a posypány cukrovým zdobením. Vyzkoušejte si jednoduché koblihové kuličky, které díky plastové láhvi budou hotové raz dva.

Ingredience na koblihové těsto

  • 1 lžíce cukru (15 g)
  • 1 hrnek teplého mléka (200 g)
  • 1 lžička sušeného droždí (3 g)
  • 4 lžíce oleje (20 g)
  • 2 hrnky hladké mouky (205 g)
  • 1 lžička soli (4 g)

Postup přípravy

Do větší mísy nasypte cukr, přidejte mléko a droždí. Přisypte sůl a nalijte olej. Vše promíchejte a začněte přisypávat mouku. Postupným mícháním pak vypracujte hutnější těsto. Misku pak přikryjte poklicí nebo alobalem a nechejte těsto půl hodiny kynout. Připravte si pánev, do které nalijte vyšší vrstvu oleje a nechte jej rozpálit.

Z těsta můžete velkou lžící ukrajovat menší kousky a vkládat je do pánve. Mnohem jednodušší však je, když k tvarování kuliček použijete plastovou láhev. Vezměte tu o velikosti 1,5 l a uřízněte jí dno. Těsto pak pomocí lžíce nebo naběračky do ní přendejte. Poté odšroubujte vršek a hrdlem láhve začněte vytlačovat kousky těsta.

smažené koblihy

Vytvořte kuličky pravidelné velikosti

Vytlačte z láhve hada dlouhého přibližně 4 cm a u hrdla těsto odstřihněte nůžkami. Vše dělejte rovnou nad pánví, ale dávejte si pozor na prskající olej. Trik s plastovou lahví vám usnadní práci a navíc budete mít pravidelné, stejně velké koblihové kuličky. Ty smažte do tmavší zlatavé barvy, přibližně tři minuty. Poté je naběračkou s dírkami vytáhněte z pánve a nechte okapat.

koblihy s marmeládou

Můžete je přenést ještě na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk. Koblihové kuličky pak můžete podávat jen posypané moučkovým cukrem. Výborné jsou také máčené v medu nebo je můžete obalit v čokoládové polevě. Fantazii se meze nekladou. Koblížky miluje každý a tak můžete během chvilky připravit sladké pohoštění pro návštěvu nebo na rodinnou oslavu.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*