Šťavnaté kuřecí závitky na pánvi – ideální a zdravá večeře

Kuřecí závitky se sýrem a bylinkami jsou velmi atraktivní a oblíbenou večeří. Jejich příprava není náročná a buďte si jisti, že nezbude ani jeden.

Výhody používání kuřecího masa jsou všeobecně známy. Obsahuje spousty bílkovin a poměrně málo tuků. Bez výčitek svědomí si jej tak můžou dopřát všichni, kdo se snaží dodržovat zdravou životosprávu. Vyloženě ideální jsou v tomto směru kuřecí prsa bez kůže. Někdo možná namítne, že jsou suchá a nemají moc atraktivní chuť. Věřte ale, že všechno je otázkou způsobu přípravy.

Suroviny potřebné pro 6 porcí kuřecích závitků

  • 600 gramů kuřecí prsa
  • 100 – 150 gramů tvrdého sýra
  • 300 mililitrů kuřecí vývar
  • 2 lžíce zakysaná smetana
  • 1 lžíce hladká mouka
  • 20 gramů máslo
  • 2 lžíce slunečnicový olej
  • bylinky
  • černý pepř
  • sůl

Příprava kuřecích závitků

Umyté maso osušte a příčně přes vlákna rozkrájejte na 6 porcí. Přes potravinářskou folii pak každý kousek rozklepejte paličkou z obou stran. Posolte a opepřete každý kus masa. Umyté bylinky nasekejte na drobné kousky a sýr nakrájejte na takové kousky, aby se vám závitky s ním dobře balily. Každý kus masa posypte bylinkami a vložte do něj pár kousků sýra. Následně jej zabalte a zajistěte párátkem proti rozbalení.

Na pánvi si rozehřejte slunečnicový olej a vložte závitky do něj. Opečte je zprudka ze všech stran aby se maso zatáhlo a neunikala z něj šťáva. Poté přidejte máslo a ještě chvilku závitky restujte. Když je máslo cítit, zalijte vše vývarem, přikryjte poklicí, uveďte do varu a 20 minut vařte. Zajistíte tak, že maso bude dostatečně tepelně zpracováno a budete jej moci bez obav sníst. Po 20 minutách varu si rozmíchejte mouku v trošce studené vody.

Vyndejte kuřecí závitky na talíř, aby se omáčka lépe míchala. Pánev sundejte z ohně a vyčkejte, než přestane bublat. Pak do ní za stálého míchání vlijte mouku s vodou a vraťte pánev na oheň. Omáčka postupně zhoustne. Poté přidejte ještě zakysanou smetanu pro zjemnění chuti. Dochuťte omáčku solí a pepřem. Můžete použít i sojovou omáčku. Závitky vraťte opatrně do omáčky, aby se chutě spojily. Vařte ještě alespoň 5 minut na mírném ohni.

Tipy na závěr

Závitky samozřejmě nemusíte plnit pouze sýrem a bylinkami. Můžete použít u malý kousek oblíbené klobásy, nebo plátek slaniny. I kuřecí závitky plněné šunkou a sýrem jsou učiněná pochoutka. K úplně dokonalosti můžete toto jídlo přivést tehdy, když závitky naplníte směsí mletého masa, kterou požíváte na karbanátky. Stačí jen malé množství a z tohoto jednoduchého jídla je rázem sváteční pokrm se vším všudy.

Nemáte rádi zahuštěné omáčky, nebo vám prostě lepek nedělá dobře? Pokud máte doma hodně cibule a mladou cuketu, je řešení nasnadě. Společně s máslem přidejte do pánve na proužky nakrájené dvě velké cibule a orestujte ji společně s masem. Po zalití vývarem přidejte 250 gramů na kousky nakrájené cukety. Po 20 minutách varu vyndejte závitky a omáčku rozmixujte ponorným mixérem. Pak už postupujte stejně, ale nepřidávejte mouku s vodou.