Vyrobit si nudle doma je samozřejmě pracnější, než si je přinést z obchodu. Jejich chuť je však, na rozdíl od těch kupovaných, mnohem lepší. A navíc i ušetříte.
Některé hospodyňky na domácí nudle nedají dopustit a je pro ně naprostá samozřejmost si polévkové nudličky připravit hezky po domácku. Pokud o jejich výrobě teprve přemýšlíte, vyzkoušejte tento recept. Příprava je velmi jednoduchá, ale má i svá drobná úskalí. Po několika pokusech však zjistíte, že vyrobit domácí nudle opravdu není nic tak složitého. Když je pak budete sypat do oblíbeného vývaru, vaše srdce zaplesá. Poctivé domácí nudličky totiž v každé polévce nenajdete.
Co budete potřebovat
- 1 vejce
- 250 g hladké mouky
- 2 polévkové lžíce vody
- sůl
Postup
Prosátou mouku nasypte na pracovní desku a uprostřed ní udělejte důlek. Do něj rozklepněte vejce a přidejte vodu. Začněte postupně zapracovávat mouku do vejce. Těsto osolte pouze v případě, že nudle budete rychle spotřebovávat. Při výrobě nudlí na uskladnění se soli vyhněte. Přitahuje vlhkost a uložené nudle by mohly začít brzy plesnivět.
Těsto bude hodně tuhé, ale zároveň elastické a nemělo by se lepit na ruce. Rozdělte je na dvě poloviny a vyválejte na pláty tenké 2 mm. Těsto je opravdu téměř průsvitné. Pokud těsto velmi dobře prohnětete rukama a necháte jej alespoň 10 minut odpočívat překryté potravinářskou fólii, bude se vám mnohem lépe válet a nebude se téměř lepit.
Vyválené pláty teď musí proschnout. Přemístěte je tedy na plátěnou utěrku a nechte 30 minut schnout. Pokud spěcháte, tady přichází zmíněný trik s žehličkou. Nahřátou žehličkou přejíždějte přes plát těsta, ale netlačte. Teplo ze žehličky těsto rychle vysuší a vy se tak můžete pustit mnohem dříve do krájení. Správně vyschlé těsto vypadá kožovitě, jako pergamen, ale když jej zkusíte přeložit nebude se trhat ani praskat. Uvnitř bude ještě mírně vlhké.
Krájení nudliček
Nyní je potřeba z těsta nakrájet nudličky. Plát přemístěte na vál nebo krájecí prkénko. Placku rozřízněte na půl a přeložte přes sebe. Nyní začněte kolmo na první řez krájet širší pásy těsta. Jejich šířka určí, jak dlouhé chcete nudličky mít. Takže 3-5cm. Nyní všechny pruhy těsta vezměte a naskládejte je co nejpřesněji na sebe. A můžete začít odkrajovat tenké nudličky. Čím tenčí, tím lepší.
A je hotovo. Nudle můžete rovnou přidat do polévky. Chcete.li je uskladnit, nepoužívejte do těsta sůl a nechte je jeden den ještě proschnou na vzduchu. Občas je pročechrejte. Uskladňujte je v papírovém sáčku nebo ve sklenici. Místo víčka ji však přetáhněte látkou. Dobře vysušené těstoviny vydrží mnoho měsíců. Nudle bez soli je pak dobré před přidáním do polévky uvařit zvlášť v silně osolené vodě. Pak je můžete slít, dát na dno talíře a vývarem přelít. Dobrou chuť.
Napište komentář