Výsadba růží právě začíná. Zvolte správné místo i osvědčený postup

Čeká vás letos výsadba růží? Možná si to neuvědomujete, ale právě tento postup může ovlivnit to, jak budou růže vypadat. Tedy jak se jim bude na vaší zahradě dařit. Pokud nechcete ponechat nic náhodě, je na místě držet se našich rad. Ty naštěstí nejsou nijak složité.

Základem je místo

Výsadba růží se nedá opakovat. Leda už příští rok. A tak je dobré už na samotném začátku rozmyslet si, kam je umístíte. Pamatujte si, že tyto rostliny jsou citlivé na světlo a na teplo. Měly by být umístěny tam, kde je jistotou ochrana proti větru a je zde dostatek slunečního světla. My doporučíme jižní až jihovýchodní část vaší zahrady. Pamatujte, že je lepší vždy vše promyslet, než se následně pouštět do přesazování.

Důležitý je i postup

Když máte jasno o tom, kam bude výsadba růží provedena, je třeba myslet i na správný postup. Jako první je třeba stonky namočit do vody a vitamínem B1. Zde je nechte po dobu 8 – 24 hodin, podle potřeby. Až potom je můžete umístit do zeminy. Mělo by se jednat o kvalitní půdu s dostatkem živiny a také dostatkem dusíku. Díra pro sázení by měla být dostatečně široká i hluboká.

Když růži do země umístíte, postupně ji zahrabávejte okolní zeminou. Pozor však na kořenový systém, aby nebyl poškozen.

Když je kořen zahrnutý, přitlačte zeminu rukou, aby se udusala a aby nevznikly žádné vzduchové kapsy. Zároveň je třeba umístit tolik zeminy, aby byl kořenový uzel asi 2 cm pod povrchem.

Bez zalévání to nepůjde

Když je výsadba růží za vámi, nelze zapomenout ani na zalévání. A to hlavně na dostatek vody, kterou budete lít jak na celý záhon, tak hlavně na jednotlivé sazenice. První měsíc je třeba zalévat pravidelně, zhruba dvakrát až třikrát do týdne. Po uplynutí čtyř týdnů už můžete četnost zálivky postupně snižovat. A to za předpokladu, že vidíte, že růže rostou a že se jim u vás na zahradě opravdu daří.

Fotografie: Freepik, Pinterest

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]