Už nevíte, co s houbami? Jaký originální recept vymyslet? Jste na správném místě! S tipem od nás potěšíte rodinu i přátele.
Houbaření má v našich končinách dlouhou tradici. Není tu snad rodina, jejíž alespoň jeden člen by občas nepodlehl vášni běhání s košíkem po lese. Navíc teď je úroda tak velká, že přichází otázka, co s nimi. Takový netradiční, ovšem lahodný recept – co byste na něj řekli? Až se zima zeptá, co jste dělali na podzim, budete pro ni mít odpověď chutnou, zdravou a voňavou.
Kaviár z hub
Pokrm, na nějž přinášíme recept, se původně připravuje openěk. Ty ovšem v naší zemi sbírají spíše opravdoví „fajnšmekři“. Obyčejný houbař může využít při přípravě houbového kaviáru hříbky, lišky, bedly nebo například žampiony. Zhotovení této laskominy sice vyžaduje trochu úsilí, výsledkem je ovšem dokonalé jídlo. Kaviár poslouží jako skvělý předkrm nebo příloha ke křupavým topinkám. Vynikající bude i jen tak s chlebem.
Ingredience (na 6 porcí):
- Čerstvé houby – 2 kg;
- Cibule – 500 g;
- Mrkev – 500 g;
- Sůl – podle chuti;
- Mletý černý pepř – podle chuti;
- Celý černý pepř – podle chuti;
- Bobkový list – podle chuti;
- Rostlinný olej – 200 ml;
- 9% ocet – 2 lžičky.
Jinou paštiku už u nás zásadně nejíme. Tento lahodný recept mi šetří čas i peníze několikrát týdně
Postup:
- Houby řádně očistěte.
- Vložte je do velké nádoby, zalijte vodou a nechte nečistoty vyplavat na povrch. Seberte je sítkem, až bude voda čistá.
- Houby přemístěte do hrnce, zalijte vodou, osolte a přiveďte k varu.
- Vařte po dobu 30 minut.
- Mezitím si oloupejte cibuli a očistěte mrkev.
- Zeleninu nakrájejte nadrobno.
- Po uvaření sceďte houby přes cedník a propláchněte je pod studenou vodou.
- Uvařené houby rozemelte v masovém mlýnku.
- Na pánvi rozehřejte polovinu rostlinného oleje.
- Cibuli a mrkev osmažte do změknutí.
- K osmažené zelenině přidejte mleté houby, zbytek oleje, sůl a pepř podle chuti, celý pepř a bobkový list.
- Duste na mírném plamenu přibližně 1,5 hodiny.
- Před koncem dušení přidejte ocet a promíchejte.
- Hotovým kaviárem naplňte předem sterilizované sklenice. Víčka sklenic také sterilizujte, sklenice pevně uzavřete.
- Nechte vystydnout, poté uložte na chladné místo.
- Houbový kaviár se výborně hodí i jako dárek. Rodině i přátelům udělá radost a zaručeně ozvláštní každou oslavu. Dobrou chuť!
Napište komentář