Pokud neustále vymýšlíte nové a nové pokrmy, co vařit k večeři nebo k obědu, a už vám docházejí nápady, zkuste jednoduchý recept na zapečené brambory s rajčatovou omáčkou a sýrem.
Rychlá a snadná večeře nebo oběd či příloha. Zapečené pokrmy v troubě jsou jedny z nejoblíbenějších, protože jsou velice jednoduché a hotové během krátké chvíle. Všechno můžete naházet do jednoho pekáčku, vložit do trouby a věnovat se jiným věcem, než se vám jídlo upeče. Stačí pár „obyčejných“ ingrediencí a lahodné jídlo je na světě.
Zapečené brambory s rajčatovou omáčkou a sýrem
Toto jídlo má několik výhod – je snadné na přípravu, rychle hotové a také vhodné pro vegetariány. Pokud chcete masovou verzi, můžete přidat svou oblíbenou živočišnou surovinu. Pokrm můžete podávat jako hlavní chod i jako přílohu.
Co budete potřebovat:
- 2 dýně
- 1 kg brambor
- rostlinný olej
- sůl, pepř, červenou papriku dle chuti
- 150 g rajčatového protlaku
- 150 g sýra na strouhání
- 1 rajče
- 200 g jogurtu
- 3 vejce
Příprava:
Nejdříve začněte cibulí. Oloupejte ji a nasekejte nadrobno. Na troše rozpáleného oleje osmahněte dozlatova. Dýně umyjte pod tekoucí vodou, seřízněte konce a nahrubo nastrouhejte. Poté z nich vymačkejte všechnu šťávu a odložte do mísy. Brambory klasicky oloupejte, jak jste zvyklí, a umyjte. Stejně jako dýni nastrouhejte na hrubé straně struhadla a vymačkejte z nich co nejvíce šťávy.
Tento rychlý salát je 100x chutnější než verze z českých obchodů. Jako příloha se hodí doslova ke všemu
Připravte si pekáček o velikosti adekvátní k množství surovin a vymažte jej olejem. Začněte vrstvou brambor. Lehce je zmáčkněte a přidejte sůl, pepř a sladkou papriku. Naneste vrstvu dýně, cibule a další část brambor. Opět okořeňte. Nyní potřete rajčatovým protlakem a položte zbytek dýně. Přidejte kolečka rajčat a zasypte strouhaným sýrem. Jogurt smíchejte s vejci a pokrm přelijte. Dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů asi na hodinu.
Napište komentář