Jestliže jste milovníkem všelijakých sýrů a brambory také nepohrdnete, nemusíte se bát tyto dvě suroviny propojit. Třeba ve formě lahodného koláče.
Máte chuť na nějaký pořádný koláč, který vás jednak zasytí, ale zároveň bude dobře chutnat a budete si jej moc dát k seriálu? Nebo s ním pohostit návštěvy, umístit jej na raut či prostě potěšit blízké? Ať už to je jakkoliv, pokud nemá vaše okolí alergii na laktózu, zabodujete s ním vždycky. A ve výsledku si sami pochutnáte, což se vyplatí.
Ingredience a postup přípravy pokrmu
Budete potřebovat:
- Devadesát mililitrů mléka
- Sto čtyřicet gramů mouky
- Deset gramů kvalitního másla
- Dva středně velké brambory
- Dvě polévkové lžíce majonézy
- Jednu čajovou lžičku soli
- Dvě stě padesát gramů tvrdého sýra dle vaší volby (obyčejný eidam naprosto stačí, ale nemusíte se bát pustit i do něčeho odvážnějšího)
- Slunečnicový olej dle potřeby
- Hlubokou mísu
- Utěrku
- Hrnec
- Šťouchadlo na brambory
- Struhadlo
- Vál
- Váleček
- Pánev
Nejprve si vezměte hlubší mísu a přes síto do ní prosejte mouku. Dolijte mlékem, přidejte sůl a nezapomeňte na máslo. U toho si ovšem hlídejte, aby mělo pokojovou teplotu. Jakmile budete mít všechny ingredience v míse, začněte je hníst, zprvu jemně, a poté více důrazněji. Dělejte to do té doby, dokud nevytvoříte jednolité těsto. Následně mísu zakryjte kuchyňskou utěrkou a dejte do lednice, dokud nebudete mít náplň.
Není na tom vůbec nic těžkého
Vezměte si brambory a důkladně je umyjte od všech nečistot, které by se na nich mohly nacházet. Následně je s pomocí bramborové škrabky oloupejte, znovu omyjte a nakrájené na kousíčky je dejte vařit. Nemusíte se bát, kdyby se vám trochu rozvařily, stejně z nich budete dělat náplň ve formě kaše.
Po dovaření je slijte, vezměte si šťouchadlo a ještě v hrnci je rozdrťte na kaši. Přidejte k nim majonézu a důkladně promíchejte tak, aby byly propojené všechny části.
Poté si vezměte struhadlo a bokem na něm nastrouhejte sýr. Nyní máte čas na vytáhnutí těsta z lednice. Položte jej na vál a s pomocí válečku rozválejte na kulatý plát.
Přišla nejzábavnější část, tedy čas plnění. Vezměte si sýr, nasypejte jej doprostřed, na něj dejte kaši smíchanou s majonézou a ještě jednu vrstvu sýra. Poté vezměte okraje těsta, dejte je doprostřed a koláč tímto krokem uzavřete.
Ještě jednou si vezměte váleček a zkuste těsto rozválet tak, aby vám co nejlépe sedělo na pánvi a bylo z obou stra co nejpodobnější. Na pánvi si rozehřejte menší množství oleje a neváhejte na ni dát koláč smažit. Nejprve z jedné, poté i z druhé strany, dokud obě nebudou zlatavé a křupavé.
Tento pokrm je nejlepší podávat ještě za horka, kdy se sýr lahodně roztéká a přímo nabádá ke kousnutí. Díky jeho sytosti může krásně nahradit večeři, svačinu či ve větším množství i oběd. Dobrou chuť!