Lahůdkové okurčičky na takové to domácí zimní chroupání

Okurky nakládačky se liší svou kvalitou a chutí nejen v závislosti na odrůdě, ale i podle velikosti, jaké na keříku dorostly. Nejlepší jsou přitom ty nejmenší a je třeba jim dopřát při zavařování zvláštní péči.

Každá velikost okurek nakládaček si vyžaduje jiný přístup během zavařování na zimu. Zatímco ty větší buďto skončí jako rychlokvašky, případně nakrájené na kolečka, ty malé jsou doslova lahůdkou, která se v obchodech málem vyvažuje zlatem. Pokud jste hrdými majiteli vlastního okurkového záhonku, skliďte okurky ještě maličké a křehké a připravte si tak na zimu to nejlahodnější pochutnání. Prozradíme vám skvělý recept, jak jim dodat tu nejlepší možnou chuť.

Ingredience na 3litrovou sklenici

  • Drobné okurky nakládačky
  • bobkový list – 2 až 3 ks
  • celý černý pepř – pár kuliček
  • sušený nebo čerstvý kopr – 1 hrst
  • křenové listy – 2 až 3 ks
  • česnek 2 nebo 3 stroužky
  • feferonky – 1 až 2 ks
  • sůl – 3 lžíce
  • cukr – 1 lžíce
  • 70% kyselina octová – 1 lžíce

Návod na přípravu

Okurky nakládačky naložte do vany nebo velké mísy, zalijte je studenou vodou a důkladně je vydrbejte. Zároveň je očistěte od trnů, stopek a zbytků okvětních lístků. Připravte si také sklenice, které důkladně umyjte a sterilizujte v horké vodě nebo je nechte chvíli upéct v troubě.

Na dno každé sklenice položte pár stroužků česneku, několik kuliček černého pepře, dva nebo tři bobkové listy, podle chuti feferonky, sušený či čerstvý kopr a křenové listy. Poté sklenice naplňte okurkami tak, aby byly co nejkompaktněji u sebe a zůstalo mezi nimi naprosté minimum volného prostoru.

V hrnci či rychlovarné konvici přiveďte k varu čistou vodu a zalijte s ní okurky ve sklenicích. Lehce je přiklopte víčky, zakryjte je ručníkem či dekou a nechte 20 až 30 minut stát. Poté vodu slijte a tento postup pak opakujte ještě jednou.

Podruhé vodu z okurek slijte do hrnce. Do každé sklenice odměřte příslušné množství cukru, soli a octa. Slitou vodu přiveďte k varu a nalijte ji zpátky do sklenic s okurkami. Sklenice pevně uzavřete víčky, otočte je dnem vzhůru a znovu je zakryjte dekou či ručníkem, pod nímž je nechte zvolna vychladnout na pokojovou teplotu. Hotové okurky uskladněte do chladu a temna, kde vydrží i déle než rok.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]