Pomazánky jsou oblíbeným doplňkem všednodenní i slavnostní tabule a nabízí pestrou škálu chutí a vůní. Avokádo a tuňák spolu skvěle fungují.
Pomazánky jsou finančně nenáročnou a výživnou potravinou. Lze je vyrobit ze široké škály surovin, proto představují i vítanou cestu ke zpracování zbytků z lednice či spíže. Prospívají tedy i přírodě, protože šetří zdroje. Oblíbenou variantou je pomazánka z konzervovaného tuňáka. To je totiž ryba s vysokým obsahem bílkovin, vitamínů a minerálů, díky čemuž je cennou potravinou pro zdravou výživu a vyvážený jídelníček. Přidáním avokáda je obohacena o zdravé tuky, vejce a smetana zase dodají bílkoviny.
Jemná a lahodná tuňáková pomazánka
Tuňáková pomazánka je lahodný a výživný předkrm, který může být skvělým doplňkem každého stolu. Její příprava je rychlá a jednoduchá. Jemná chuť tohoto pokrmu potěší i ty nejnáročnější gurmány. Tuňáková pomazánka si zachovává všechny blahodárné vlastnosti této ryby, zároveň má ale jemnou strukturu a díky vejcím, avokádu a smetaně i příjemnou chuť. Je ideální jako snídaně či svačina pro celou rodinu. Oceníte ji i jako pohoštění pro návštěvy.
Ingredience:
- Konzervovaný tuňák ve vlastní šťávě – 200 g;
- Vejce – 2 ks;
- Avokádo – 2 ks;
- Citronová šťáva – 1,5 lžičky;
- Sůl – ¼ lžičky;
- Zakysaná smetana – 1 polévková lžíce;
- Chléb.
Této lahodné polské pomazánce se žádný český recept nevyrovná. Liší se však pouze touto tajnou přísadou
Postup přípravy tuňákové pomazánky:
- Nejprve nakrájejte chléb na tenké plátky a opečte na pánvi nasucho (bez tuku).
- Vejce uvařte natvrdo (doba varu – 10 minut).
- Z konzervovaného tuňáka slijte šťávu.
- Kousky tuňáka rozmačkejte vidličkou.
- Avokádo oloupejte, přidejte k tuňákovi a rozmačkejte na kaši.
- Do směsi tuňáka a avokáda přidejte natvrdo uvařená a nadrobno nakrájená vejce.
- Směs osolte.
- Do směsi přidejte zakysanou smetanu.
- Důkladně promíchejte.
- Namažte na chleba.
- Pomazánku můžete použít na jakékoli slané pečivo: chléb, obložené chlebíčky, bagetu, ciabattu a další. Vytvoříte tak lahodnou a zdravou snídani, svačinu či pohoštění.
Napište komentář