Karbanátky, tedy placky z různých druhů mletého masa doplněného mimo jiné kořením, vejcem a mlékem, jsou oblíbenou součástí mnoha kuchyní.
Důvodů obliby různých placek z mletého masa je hned několik: Rychlá a snadná příprava, dostupnost kvalitních surovin, tedy i přínos pro zdraví, variabilita využití. Můžete je podávat s vařenými brambory, s kaší či různým zeleninovým pyré, rádi je jíme i jen tak s chlebem, někdo je konzumuje v bulce jako burger, dobré jsou i jen tak samotné či doplněné hořčicí nebo kyselou okurkou. Věděli jste ale, že pod názvem karbanátky jsou českým a slovenským specifikem?
Duo karbanátky – s játry a hovězím masem
Placky z mletého masa patří k základům jídelníčku mnoha zemí. Sousední Německo má svá Frikaldellen či Buletten, Poláci milují kotlety mielone, Švédové zase Köttbullar, ve Finsku dostanete Lihapullat. Co země, to jiný název a rozličné zpracování. My přinášíme recept na karbanátky s velmi zdravou ingrediencí – mletými játry. Vykouzlíte jídlo bohaté na vitamíny, minerály a železo, prospějete tím pleti, očím, dokonce získáte zbraň pro boj proti chudokrevnosti.
Ingredience:
- Mleté hovězí maso – 800 g;
- Hovězí játra – 500 g;
- Cibule – 1 ks;
- Česnek – 2 stroužky;
- Chléb – 4 plátky;
- Sůl – 1 lžička;
- Pepřová směs – ½ lžičky;
- Vejce – 1 ks;
- Strouhanka.
Tyhle placky plněné mletým masem se do Česka ještě nedostaly. Receptura z Německa nemá konkurenci
Příprava:
- Odřízněte kůrky z chleba, střídku smíchejte se studenou vodou.
- Játra odblaňte, očistěte a umelte na masovém mlýnku.
- Chleba vymačkejte a umelte v mixéru nebo také na masovém mlýnku.
- Ke chlebu přidejte cibuli, česnek, vejce a prošlehejte.
- Vzniklou hmotu přidejte k mletému masu, osolte, opepřete, prohněťte a prošlehejte.
- Mleté maso nechte 10 minut v lednici.
- Poté kuličky z mletého masa obalte ve strouhance a utvořte plátky.
- Doporučuje se nejprve namočit ruce ve studené vodě.
- Karbanátky zprudka opečte na pánvi na rostlinném oleji.
- Poté je položte na plech, zalijte vroucí vodou a přikryjte alobalem.
- Pečte při 180 stupních 40 minut.
- Výsledkem jsou lahodné šťavnaté karbanátky vyrobené z dua jater a masa. Hodí se k nim mnoho příloh: od brambor po těstoviny.
Napište komentář