Vynikající duo karbanátky s játry a hovězím: Snadný recept mého tchána se v naší rodině hned stal hitem

Karbanátky, tedy placky z různých druhů mletého masa doplněného mimo jiné kořením, vejcem a mlékem, jsou oblíbenou součástí mnoha kuchyní.

Důvodů obliby různých placek z mletého masa je hned několik: Rychlá a snadná příprava, dostupnost kvalitních surovin, tedy i přínos pro zdraví, variabilita využití. Můžete je podávat s vařenými brambory, s kaší či různým zeleninovým pyré, rádi je jíme i jen tak s chlebem, někdo je konzumuje v bulce jako burger, dobré jsou i jen tak samotné či doplněné hořčicí nebo kyselou okurkou. Věděli jste ale, že pod názvem karbanátky jsou českým a slovenským specifikem?

Duo karbanátky – s játry a hovězím masem

Placky z mletého masa patří k základům jídelníčku mnoha zemí. Sousední Německo má svá Frikaldellen či Buletten, Poláci milují kotlety mielone, Švédové zase Köttbullar, ve Finsku dostanete Lihapullat. Co země, to jiný název a rozličné zpracování. My přinášíme recept na karbanátky s velmi zdravou ingrediencí – mletými játry. Vykouzlíte jídlo bohaté na vitamíny, minerály a železo, prospějete tím pleti, očím, dokonce získáte zbraň pro boj proti chudokrevnosti.

Ingredience:

  • Mleté ​​hovězí maso – 800 g;
  • Hovězí játra – 500 g;
  • Cibule – 1 ks;
  • Česnek – 2 stroužky;
  • Chléb – 4 plátky;
  • Sůl – 1 lžička;
  • Pepřová směs – ½ lžičky;
  • Vejce – 1 ks;
  • Strouhanka.
mleté maso cuketa

Tyhle placky plněné mletým masem se do Česka ještě nedostaly. Receptura z Německa nemá konkurenci

Karbanátky s játry obalování ve strouhance

Příprava:

  • Odřízněte kůrky z chleba, střídku smíchejte se studenou vodou.
  • Játra odblaňte, očistěte a umelte na masovém mlýnku.
  • Chleba vymačkejte a umelte v mixéru nebo také na masovém mlýnku.
  • Ke chlebu přidejte cibuli, česnek, vejce a prošlehejte.
  • Vzniklou hmotu přidejte k mletému masu, osolte, opepřete, prohněťte a prošlehejte.
  • Mleté maso nechte 10 minut v lednici.
  • Poté kuličky z mletého masa obalte ve strouhance a utvořte plátky.
  • Doporučuje se nejprve namočit ruce ve studené vodě.
  • Karbanátky zprudka opečte na pánvi na rostlinném oleji.
  • Poté je položte na plech, zalijte vroucí vodou a přikryjte alobalem.

Karbanátky s játry na plechu

  • Pečte při 180 stupních 40 minut.
  • Výsledkem jsou lahodné šťavnaté karbanátky vyrobené z dua jater a masa. Hodí se k nim mnoho příloh: od brambor po těstoviny.

 

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*