Domácí rohlíky, stejně jako chléb, mají hned několik výhod. Jednak vycházejí mnohem levněji na pořízení a jednak jsou mnohem chutnější i zdravější. Připravte si rohlíky podle jednoduchého receptu.
Rohlíky a housky tvoří největší podíl objemu nákupu v tuzemských obchodech. Nelze si přitom nevšimnout, že jejich cena neustále plíživě stoupá, ale kvalita zůstává stejná, nebo dokonce horší, než bývala. Řešení této situace je nasnadě. Péct si rohlíky vlastní totiž není žádná výzva, namíchat těsto vám při troše cviku zabere jen pár minut a rohlíky jsou v cukuletu na světě.
Ingredience
- Hladká mouka – 500 g
- voda – 250 ml
- máslo nebo sádlo – 1 lžíce
- sůl – 2 lžičky
- cukr – 1 lžíce
- droždí – 21 g
Návod na přípravu
Droždí rozdrobte do misky, zalijte ho trochou vlažné vody a přidejte cukr. Směs promíchejte, aby se cukr a droždí rozpustily a nechte směs 15 minut stát na teplém místě, aby se kvasinky probudily k životu. To se pozná podle pěny vznikající na hladině. Jakmile je kvásek aktivovaný, do hluboké mísy prosejte hladkou mouku, k níž kvásek přilijte spolu se zbylou vodou a trochou soli. Těsto krátce propracujte do homogenní konzistence, hnětení by nemělo trvat déle než 5 minut.
Uhnětené těsto zakryjte fólií nebo vlhkou utěrkou a nechte ho 30 minut v teple kynout. Pak ho vyklopte na pracovní plochu, rukama ho propracujte a rozdělte na 10 stejně velkých dílů. Z každého zformujte kouli, vyrovnejte všechny vedle sebe a pod utěrkou je nechte 5 minut odpočívat. Zpod utěrky odebírejte vždy po jedné kouli, aby v průběhu práce nevysychaly.
Z každého kusu těsta vyválejte placku ve tvaru trojúhelníku, který stočte počínaje základnou a konče cípem. Hotové rohlíky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, znovu je zakryjte fólií nebo vlhkou utěrkou a nechte je 40 minut kynout.
Mezitím rozehřejte troubu na 250 °C. Před pečením vložte na dno trouby žáruvzdornou misku s teplou vodou a doprostřed trouby vložte plech s rohlíky, které pečte asi 10 minut dozlatova. Během pečení neotvírejte dvířka trouby, aby pára zevnitř neunikala pryč. Hotové rohlíky po vytažení z trouby pokropte čistou vodou, nechte je vychladnout a podávejte či uskladněte tak, jak jste zvyklí.
Napište komentář