Uložte si tento recept a získáte lahodnou, neskonale jemnou čokoládovou bábovku se zrcadlově lesklou čokoládovou polevou

Poctivá kakaová bábovka politá lesklou čokoládovou polevou ozdobí každý stůl, ale můžete si ji snadno připravit, kdykoliv vás honí chuť na sladké.

Bábovka je nesmrtelný klasický moučník, který nikdy nevyjde z módy. Je velmi jednoduchá, k její přípravě nemusíte nic hnětat, kynout, válet ani vykrajovat. Stačí prostě smíchat všechny přísady dohromady, nalít je do formy a upéct. Díky tomu ji můžete mít na stole prakticky neustále. Navíc ji můžete dozdobit polevy a krémy podle své vlastní fantazie a chuti.

Ingredience

  • Vejce – 3 ks
  • cukr – 180 g
  • rostlinný olej – 150 g
  • zakysaná smetana – 200 g
  • hladká mouka – 150 g
  • kakaový prášek – 40 g
  • prášek do pečiva – 11 g

Na polevu

  • Tmavá čokoláda – 100 g
  • mléko – 100 ml
  • moučkový cukr – 3 lžíce
  • rostlinný olej – 25 g

Návod na přípravu

Do mísy vyklepněte tři vejce a přisypejte k nim cukr. Ručním elektrickým šlehačem obě přísady vyšlehejte do hladké, jemné a napěněné konzistence, přičemž směs několikrát zvětší svůj objem. Když začne vaječná směs měnit barvu na bělavou, přilijte k ní tenkým proužkem za stálého šlehání olej a nakonec zakysanou smetanu. Tu už do směsi jen jemně vmíchejte krouživými pohyby stěrkou.

Přes jemné sítko prosejte do těsta hladkou mouku spolu s práškem do pečiva a zapracujte obojí do těsta stěrkou. Úplně na závěr pak prosejte kakaový prášek a vypracujte sytě hnědé čokoládové těsto. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou nebo strouhankou a vlijte do ní připravené těsto.

Formou s těstem několikrát klepněte o stůl a trochu s ní zatřeste, abyste vyhnali z těsta ven vzduchové bubliny. Poté vložte bábovku péct do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C po dobu kolem 30 až 35 minut.

Zda je dostatečně propečená, zkontrolujte zapíchnutou špejlí. Pokud je po vytažení suchá, můžete bábovku vytáhnout. Pokud na ní ulpívají mokré kousky těsta, je třeba ji ještě dopéct.

Hotovou bábovku nechte uvnitř formy úplně vychladnout. Zatímco chladne, můžete připravit čokoládovou polevu. V kastrůlku zahřejte mléko a nalámejte do něj tmavou čokoládu. Dobře promíchejte, aby se čokoláda rozpustila a poté přidejte moučkový cukr a rostlinný olej. Pokračujte v míchání, dokud nezískáte hladkou a lesklou polevu.

Vychladlou bábovku vyklopte na talíř. Povrch bábovky polijte připravenou čokoládovou polevou a nechte ji úplně ztuhnout. Pokud chcete, můžete polevu předtím ještě posypat cukrářským zdobením nebo třeba strouhanými ořechy. Poté ji nakrájejte na kousky a podávejte spolu se šálkem voňavého čaje nebo kávy.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*