Nachystejte si výtečný oběd či teplou večeři. O křupavé a šťavnaté karbanátky, které budete mít hotové raz dva, se postará trocha obyčejné krupice.
Jako karbanátek se obecně označují směsi, nejčastěji s vysokým podílem mletého masa, z nichž se tvarují bochánky, které se následně smaží na vrstvě rozpáleného oleje. V závislosti na místní tradici či dostupných surovinách se do karbanátků mohou přidávat nejrůznější ingredience – sýr, rajčata, kapusta, česnek, apod. Jednou z variant je také přidání krupice k mletému masu. Ovšem tato surovina se více než na chuti podepíše na celkové soudržnosti a šťavnatosti pokrmu. Nasaje přebytečnou šťávu a karbanátky jsou křupavé a šťavnaté zároveň.
Ingredience potřebné pro přípravu:
- 500 gramů mletého hovězího masa (můžete nahradit vepřovým či mixem)
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 větší brambora varného typu B
- 1 vejce velikosti M
- 4 polévkové lžíce krupice
- 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- 1 čajová lžička mletého černého pepře
- 1 čajová lžička mleté sladké papriky
- 0,5 čajové lžičky soli
- 1-2 polévkové lžíce horké vody
- strouhanka dle potřeby
Postup přípravy karbanátků krok za krokem
Ze všeho nejdříve si na pracovní desku vyskládejte potřebné suroviny a nádobí. Jakmile budete mít tento krok hotový, můžete přejít k samotnému vaření. Na to si vyhraďte asi 40 minut času. Ze všeho nejdříve si k ruce vezměte mleté maso. Sázkou na jistotu je hovězí, ale alternativně lze použít i vepřové, popřípadě mix hovězího a vepřového masa. Jestliže máte k dispozici mlýnek, můžete si čerstvé maso namlít sami doma – karbanátky budou o něco chutnější.
Půl kilogramu mletého masa vyklopte do větší mísy a zasypte 4 polévkovými lžícemi krupice. Vše velmi důkladně promíchejte a odložte stranou. Nyní si k ruce vezměte prkénko, struhadlo a bramboru s cibulí. Oba kusy zeleniny zbavte svrchní slupky a krátce omyjte pod proudem studené vody. Následně je na jemném struhadle nastrouhejte. Nastrouhanou cibuli a bramboru přidejte k mletému masu a do směsi rozklepněte ještě vejce. Vše důkladně promíchejte.
V dalším kroku přípravy masovou směs okořeňte. Dle chuti do ní přidejte sůl, mletý černý pepř, mletou sladkou papriku a 2 prolisované stroužky česneku. Směs opět promíchejte, avšak v tuto chvíli pouze rukama. Hněťte ji tak dlouho, dokud nebude kompaktní a hladká.
Poté mísu překryjte mělkým talířem a nechte asi čtvrt hodiny odstát. Během této doby začne krupice pomalu bobtnat a absorbuje přebytečnou šťávu, která by jinak karbanátky „rozbředla“.
Po uplynutí potřebné doby začněte tvarovat bochánky. Ty by měly být přibližně o velikosti vaší dlaně. Každý jeden karbanátek obalte ve strouhance a položte na čistý a suchý talíř. Pokud byste chtěli karbanátky ještě vylepšit, použijte místo strouhanky den starý rohlík, který nastrouhejte na struhadle. Jakmile budete mít karbanátky obalené, vezměte si k ruce větší pánev, na níž rozpalte 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje.
Na rozpálenou pánev vložte jednotlivé karbanátky a lehce je opečte ze všech stran. Poté do pánve přidejte 1-2 polévkové lžíce horké vody a pánev přikryjte pokličkou. Plamen ztlumte asi na polovinu. Takto nechte karbanátky 15 minut hnědnout. Hotové servírujte se šťouchanými brambory, bramborovou kaší nebo s chlebem. Na talíři by rovněž neměla chybět zeleninové obloha, která pokrm vyváží a zároveň vás osvěží.
Napište komentář