Brambory jsou vděčnou výchozí surovinou pro řadu sladkých i slaných pokrmů. Můžete je připravit na spoustu způsobů a málokdy se vám omrzí.
Když si brambory našly cestu do evropských kuchyní, ušetřily hodně životů. Zabránily hladomorům, které lidstvo odjakživa trápily. Jejich výhodou totiž bylo, že se jim dařilo i v chudších půdách. Brambory jsou oblíbené i v české kuchyni. Kdo by neznal tradiční bramborák? A co teprve světově proslulé hranolky? My jsme si ale pro vás připravili bramborovou lahůdku, na které si určitě pochutnáte.
Co budete potřebovat na plněné brambory
- 1 velká brambora na 1 porci jídla
- 1 polévková lžíce másla
- 3 lžíce sladké smetany
- 2 plátky anglické slaniny
- 2 vejce
- 50 g strouhaného tvrdého sýra (Eidam, Gouda, Ementál)
- sůl a pepř dle chuti
Postup přípravy
- Brambory důkladně omyjete, protože je nebudete loupat. Pak je propícháte vidličkou a upečete v troubě při teplotě 180 °C po dobu asi 40 minut. Rychleji je budete mít upečené, když je překrojíte na poloviny.
- Na pánvi osmažíte anglickou slaninu.
- Nastrouháte tvrdý sýr na hrubém struhadle. Nejlépe se k tomuto účelu chodí obyčejný Eidam, ale můžete dát také Ementál nebo Goudu podle toho, který sýr máte raději.
- Upečené brambory překrojíte na polovinu, pokud jste tak už neudělali, a vydlabete vnitřek. Ten dáte do misky.
- Do misky k bramborám přidáte sůl a pepř podle vaší chuti, máslo, smetanu a vše dobře promícháte.
- Touto směsí vyplníte vnitřky vydlabaných brambor, posypete strouhaným sýrem.
- Na sýr položíte opečenou anglickou slaninu a na každou polovinu plněné brambory rozbijete jedno vejce. Dejte si dobrý pozor, aby vám vejce z brambory nesklouzlo.
- Takto připravené plněné brambory dáte na plechu péct do trouby při 180 °C po dobu asi 15 minut, než ztuhne vejce a sýr se rozpustí.
- Pečené plněné brambory je vhodné podávat posypané zelenou cibulovou natí.
Napište komentář