Kuřecí maso patří mezi oblíbené základní potraviny. Je bohaté na vitamíny a obsahuje plnohodnotné bílkoviny. Přitom není tučné, takže se hodí i pro osoby, které drží dietu.
Pro kuřecí maso se rozhodne ten, kdo chce zhubnout, případně má nařízenou šetřící dietu. Díky jeho výborné chuti z něho lze připravit řadu jídel na mnoho způsobů. Jedním z nich je závitek nebo rolka, jímž lze zpestřit svůj jídelníček v kteroukoliv roční dobu. K jeho přípravě vám postačí tvrdý sýr a bylinky, které vám t třeba rostou na kuchyňském parapetu.
Co budete potřebovat na přípravu kuřecích rolek
- 250 g kuřecího masa (kuřecí steaky nebo prsa)
- 250 ml kuřecího vývaru
- 1 polévková lžíce polohrubé mouky
- 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- sůl a mletý pepř dle potřeby
- 2 polévkové lžíce zakysané smetany
- 20 g másla
Postup přípravy
- Kuřecí maso si omyjeme a osušíme. Lze použít kuřecí steak i kuřecí prso. Steaky jsou šťavnatější, prso spíše sušší.
- Máte-li k dispozici kuřecí prso, rozkrájejte ho na 3 kousky a paličkou na maso je rozklepejte na plátky. Nejlepší je vložit maso do mikrotenového sáčku a pomocí paličky ho rozklepat.
- Pak plátek osolíte a opepříte.
- Tvrdý sýr (Eidam, Gouda, Ementál) nakrájíte na plátky a položíte je plátky kuřecího masa. Vše doplníte sekanými bylinkami, které máte k dispozici – může to být jen zelená petrželka, případně bazalka.
- Kuřecí plátky opatrně srolujete a zafixujete párátkem.
- V hlubší pánvi rozehřejete rostlinný olej a vložíte do něho kuřecí rolky. Opečete je z obou stran do zlatova, pak zalijete kuřecím vývarem a necháte dusit po dobu asi 25 až 30 minut doměkka.
- Šťávu zahustíte moukou, povaříte a přidáte zakysanou smetanu a ještě chvíli necháte projít varem. Dochutíte solí a pepřem a můžete začít podávat.
- Jako přílohu k masovým rolkám lze zvolit pečivo, brambory i rýži.
Napište komentář