Domácí pečení moučníků a buchet je stále oblíbené. Přispívá k tomu i vysoká cena pečiva, kterou je třeba aktuálně v obchodech za něho zaplatit.
Není nad to, když si doma upečete vlastní koláče, bábovku, vánočku nebo buchty. Krásně provoní celý byt a rodině se budou sbíhat sliny. Příprava některých sladkostí není vůbec složitá, jak by se na první pohled mohlo zdát. Takže se klidně do nich může pustit i úplný začátečník v pečení. Navíc bude mít k dispozici náš podrobný návod, který ho povede krok za krokem.
Co budete potřebovat na nadýchanou domácí buchtu
- 250 g polohrubé mouky
- 225 ml mléka
- 40 g másla
- 60 g cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 6 g sušených kvasnic
- 1 celé vejce
- 1 vaječný žloutek
- špetka soli
- 1 lžíce vanilkového pudingu
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup přípravy
- Mléko ohřejete na letní pokojovou teplotu a necháte v něm vzejít sušené kvasnice. Dáte do mísy a přidáte mouku, sůl, cukr, celé vejce, vanilkový cukr a rozehřáté máslo.
- Ze všech ingrediencí vypracujete hladké těsto. Mísu přikryjete utěrkou a dáte ji na teplé místo, aby těsto nakynulo. Zabere to asi 45 minut.
- Mezitím si v misce smícháte vaječný žloutek, vanilkovým pudingem, 10 g pískového cukru, doplníte šťávou z citronu, 10 g rostlinného oleje a mlékem tolik, aby vznikla homogenní směs. Vše našleháte a dáte do chladničky.
- Z nakynutého těsta vyválíte obdélník a nakrájíte ho na proužky o šířce 6 cm. Do každého proužku uděláte zářez nožem, ale ne až ke krajům. Vytvoříte prasečí ocásky a necháte na plechu vyloženém pečicícím papírem nakynout po dobu 20 minut. Prostředek pásů naplníte krémem a potřete vaječným žloutkem s mlékem.
- Troubu rozehřejete na teplotu asi 180 °C a dáte do ní plech s plněnými buchtami.
- Upečete po dobu asi 30 minut do zlatova.
- Po upečení posypejte povrch buchet mletým cukrem.
Napište komentář