Spousta lidí je zvyklá při sledování televizních pořadů pojídat nějaké slané nebo sladké dobroty. Mohou to být třeba brambůrky nebo doma připravené smažené medové chipsy.
Jste-li v kuchyni jako doma a baví vás připravovat různé dobroty, tak se nechte inspirovat následujícím receptem na medové smažené chipsy. Na první pohled vypadá jejich výroba složitě, ale opak je pravdou. Určitě je zvládnete vytvořit a pak si na nich u televize pochutnávat.
Suroviny na chipsy
- 100 g másla
- 200 ml teplé vody
- 530 g polohrubé mouky
- půl lžičky prášku do pečiva
- 1 celé vejce
- rostlinný olej na smažení (slunečnicový nebo řepkový)
Suroviny na medový dip
- 150 ml vody
- 150 g cukru
- 1 polévková lžíce medu
Postup přípravy
- V malém hrnci rozpustíte máslo a nalijete ho do mísy. Necháte ho vychladnout a pak do něho přidáte celé vejce a teplou vodu. Jestliže chcete mít sladké chipsy pikantnější, lze tuto směs ochutit vanilkovým cukrem nebo vanilinem.
- Směs v misce budete šlehat metlou, přidáte do ní prášek do pečiva a polovinu mouky. Opět šleháte, pak přidáte zbytek mouky a těsto budete hníst ručně. Mělo by vám vzniknout hladké nelepivé těsto.
- Z takto připraveného těsta budete ukrajovat malé kousky velikosti vejce, vyválíte je do obdélníku o tloušťce asi 2 až 3 milimetry. Měly byste vytvořit obdélníky o velikosti 12 × 17 centimetrů. Ostrým nožem nakrájíte v obdélnících proužky, ale nedokrojíte až do konce. Zajímavě vypadá použití vroubkovaného nože.
- Z nakrájených obdélníku vytvoříte hnízda, která budete smažit v rozehřátém rostlinném oleji na pánvi, a to do zlatova z obou stran.
- Mezitím, co budete smažit chipsy, tak si připravíte medový dip. Do hrnce nalijete cukr, vodu a uvedete je do varu, aby se cukr rozpustil. Pak k hmotě přidáte med. Ten se už nevaří, ale jen dobře promíchá, aby se také rozpustil. Do dipu namočíte usmažené chipsy a necháte okapat.
Napište komentář