Dostali jste chuť na sladké osvěžení? Tento dezert je hotový během chvilky a na jeho přípravu stačí pár ingrediencí. Určitě ho vyzkoušejte.
Slovo dezert pochází z francouzského „desservir“, což znamená „uklidit ze stolu“. Dezert se tedy servíroval až poté, co se dojedl hlavní chod. Dezertem se dnes většinou myslí sladká tečka po obědě. Nemusí však jít pouze o sladký zákusek, koláček nebo zmrzlinu. Například ve Francii se podává jako dezert sýr, jinde zase ovoce nebo se nalévá dezertní víno. Tento dezert nemusíte péct, je hotový raz dva. A klidně si jej dejte k odpolední kávě.
Ingredience, které budete potřebovat
- 300 ml mléka
- 1 lžička vanilkového cukru
- 3 ks žloutků
- 3 lžíce cukru
- 200 g zakysané smetany
- 30 ml vody
- 2 lžičky želatiny
Postup přípravy nepečeného dezertu
Nejdříve želatinu rozpusťte ve vodě a nechte ji nabobtnat, asi deset minut. V hrnci důkladně smíchejte žloutky, mléko a krystalový cukr a dejte na mírný oheň zahřát. Jen ohřejte, nevařte. Poté dejte na sporák hrnec s želatinou a za stálého míchání ji nechte rozpustit. Želatina nesmí projít varem, jakmile se rozpustí, odstavte ji ze zdroje tepla.
Nyní dejte pár lžic teplé mléčně směsi do želatiny a promíchejte. Pak vše nalijte zpět do mléčné směsi a opět promíchejte. V jiné misce smíchejte zakysanou smetanu s vanilkovým cukrem a mléčnou želatinovou směs začněte postupně přidávat do zakysané smetany. Vše dobře promíchejte a základ dezertu je hotový.
Můžete použít i krabici od mléka
Nyní si připravte hranatou silikonovou formu a směs do ní nalijte. Pokud nemáte vhodnou nádobu, můžete použít kartonový obal od mléka, kterému uřízněte horní část a směs do ní nalijte. Uložte do lednice na pár hodin. Jakmile dezert ztuhne, můžete začít podávat. Z krabice od mléka vám půjde dobře vyklopit. Vrchní část dezertu můžete posypat kakaem nebo čokoládovými hoblinkami. Podávejte jej nakrájený na plátky. Nadýchaný dezert si můžete vychutnat s kávou a určitě nadchne i každou návštěvu. Dobrou chuť.
Napište komentář