Pečivo je v poslední době diskutovaným tématem, a to hlavně kvůli stoupající ceně. Mnoho lidí se proto uchyluje k tomu, že si ho připravuje doma. Překvapí vás, že lze připravit i z brambor.
Pečivo, které obsahuje brambory, může na první pohled zaskočit. Jedná se ale o velice chutné a lahodné kousky, které jsou plné šťavnaté náplně. Jakmile je jednou ochutnáte, už se nebudete chtít k obyčejnému pečivu z krámu vracet. Na těchto plackách vás překvapí nejen jejich chuť, ale také skutečnost, že nejsou na přípravu nijak náročné.
Na přípravu bramborových placek budeme potřebovat:
- 500 g vařených brambor
- 600 gramů mouky
- 150 ml horkého mléka a horké vody
- 2 polévkové lžíce zakysané smetany
- 1 polévková lžíce cukru
- 100 gramů sýra
- 30 gramů másla
- 7 gramů suchého droždí
- 1 cibuli
- špetka soli, pepř, bylinky
Nejprve si necháme vzejít kvásek
Jako první krok si smícháme horké mléko s vodou. Tuto směs nejprve osolíme, poté přidáme také cukr a sušené droždí. Postupně do směsi sypeme mouku a neustálým mícháním vypracujeme hladké těsto. To dáme na teplé místo a necháme pracovat pod utěrkou ideálně po dobu 1 hodiny. Mezitím si uvaříme brambory.
Vytvoříme si hladké pyré
Vařené brambory rozmačkáme a dochutíme solí, pepřem a oblíbenými bylinkami. Do směsi přidáme najemno nakrájenou cibuli, máslo a nastrouhaný sýr. Vše pečlivě zamícháme a nakonec z těsta vytvoříme malé knedlíčky. Každý z takto připravených knedlíčků poté obalíme těstem, které jsme si připravili v prvním kroku. Takto připravené bochánky umístíme na plech s pečícím papírem.
Zbytek práce za nás odvede trouba
Každý z bochánků ještě mírně přimáčkneme, aby nám vznikly stejnoměrné placky. Plech následně přikryjeme ručníkem a jednotlivé bochánky necháme ještě 20 minut pracovat na teplém místě. Následně můžeme každý bochánek potřít směsí drceného česneku s olejem nebo paprikou. Každý bochánek ještě posypeme strouhaným sýrem a plech dáme do trouby. Pečeme na 180 stupňů asi 20 minut.
Napište komentář