Pokud nemáte máslo, vyzkoušejte tento geniální trik, který vám ušetří peníze i cestu do obchodu

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Cena másla se v poslední době stabilizovala, ale doby, kdy stálo dvacet korun, jsou pryč. I z těchto důvodů je dobré vědět, jak můžeme tuto surovinu snadno nahradit.

Máslo je nezbytnou součástí mnoha domácností, používá se na pečivo, do pomazánek, dezertů, při smažení, do polévek nebo na vymazání plechu. Ačkoli je v některých receptech nenahraditelné, můžete vyzkoušet různé alternativy. Může se jednat například o margarín, olej, pomazánkové máslo nebo tavený sýr.

Každá alternativa má své doporučení

Margaríny a rostlinná másla jsou převážně vyrobené z rostlinných olejů, i když některé obsahují i mléčné výrobky. Tyto produkty byly vytvořeny jako náhrada másla a v mnoha receptech na pečení, jako jsou sušenky, koláče nebo dorty, fungují skvěle. Většinou je můžete použít ve stejném poměru jako máslo. Podle webu Kupi tedy pokud recept vyžaduje 1 šálek másla, použijte 1 šálek margarínu nebo rostlinného másla.

Další skvělou náhradou másla je olej, pokud chcete dosáhnout vlhkého a jemného pečiva. Druh oleje a jeho množství závisí na požadované chuti a struktuře. Obecně platí, že můžete nahradit asi ¾ množství másla olejem. Z toho vyplývá, že pokud tedy recept vyžaduje 1 šálek másla, použijte ¾ šálku oleje. Výjimka je dle webu ProŽeny u receptů, které vyžadují rozpuštěné máslo. Zde můžete olej použít ve stejném množství.

Majonéza bez oleje hotová majonéza

O tomto geniálním receptu na lahodnou domácí majonézu bez oleje mi řekla moje teta šéfkuchařka

Není olej jako olej

Pří výběru oleje je zapotřebí brát ohled na jeho složení. Některé rostlinné oleje mají neutrální chuť a jsou cenově dostupné, olivový olej je vhodný do pečiva, dodá mu ovocné tóny a lehkost. Kokosový olej se hodí do sladkého pečiva, dodá mu jedinečný kokosový podtón. Vynikající náhradou másla je také jablečné pyré, a to v poměru 1 : 1. Přidávejte ho postupně a kontrolujte konzistenci těsta.

Máslo
Fotografie: Pexels

Lehčí alternativou másla je řecký jogurt, který vytváří měkkou a vlhkou strukturu těsta a dodává pikantní chuť. Použijte poměr 1 : 1, a pokud recept vyžaduje více než 1 šálek, přidejte asi ¼ šálku mouky nebo snižte množství tekutiny o ¼ šálku. Pokud nechcete sáhnout po alternativě, je možné si vyrobit domácí máslo v pohodlí domova. Postup jak na to jsme čtenářům deníku SvětKreativity přiblížili nedávno.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*