Vaječná pomazánka je klasikou, kterou milují malí i velcí. V kombinaci s nakládanou okurkou byla hitem hlavně před třiceti lety.
Nakládané okurky mohou být zdrojem některých užitečných látek a mají pozitivní vliv na lidský organismus, ale je třeba připomenout, že všeho je dobré s mírou. Obsahují vlákninu, která napomáhá trávení a může snižovat cholesterol. Jsou také zdrojem vitamínů K a C, které jsou důležité pro zdravé kosti a imunitní systém. Kromě toho mají okurky nízký obsah kalorií a mohou pomoci při kontrole hmotnosti.
Lahoda a zdraví na talíři; nejen na večírky
Stojí za zmínku, že proces fermentace, ke kterému dochází při nakládání okurek, je nejen cestou k tomu, aby nakládaný produkt vydržel dlouhá léta. Má hlavně velmi kladný vliv na zdraví našich střev a tím i celého organismu. Může totiž přispět k tvorbě probiotik – prospěšných bakterií, které podporují zdraví střev. Připravíme si lehkou svačinku ze zdravých nakládaných okurek.
Ingredience na vaječnou pomazánku se sladkokyselými okurkami
- Nakládané okurky – 2 ks;
- Vejce – 3 ks;
- Jarní cibulka – svazek;
- Kopr – snítka;
- Rostlinný olej – 3 polévkové lžíce;
- Balzamikový ocet – 1/2 polévkové lžíce;
- Česnek – 1 čajová lžička;
- Sůl – 1/5 čajové lžičky;
- Černý pepř – 1/5 čajové lžičky;
- Hořčice – 1 čajová lžička.
Domácí pomazánka ze 3 ingrediencí podle receptu mé sestry šéfkuchařky: Chutná jako z luxusní restaurace
Příprava občerstvení z vajec a nakládaných okurek
- Vejce uvařte natvrdo (10 minut varu) a nastrouhejte. Vložte do mísy. Nakládané okurky nakrájejte nadrobno a přidejte k vejcím. Nakrájejte zelenou cibulku, kopr a smíchejte s vejci a okurkami.
- Do samostatné nádoby nalijte rostlinný olej, balzamikový ocet, přidejte sůl, černý pepř, dále přidejte hořčici.
- Do směsi protlačte lisem stroužek česneku (odpovídá množství uvedenému v ingrediencích).
- Směs nalijte do mísy s vejcem a nakládanou okurkou, promíchejte.
- Chléb zlehka opečte na suché pánvi a každý plátek rozdělte napůl.
- Plátky chleba namažte pomazánkou z nakládané okurky.
- A cenově výhodný předkrm na sváteční stůl je na světě!
Napište komentář